Svijet     | 02.12.2022. 09:38 |

SAD, Južna Koreja i Japan uvode nove sankcije Sjevernoj Koreji

FENA Internet, Foto/ KCNA

WASHINGTON, 2. decembra (FENA) - Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja uveli su nove sankcije sjevernokorejskim pojedincima i entitetima u odgovoru na nedavnu bujicu raketnih proba Pyongyanga.

Akcija Washingtona, objavljena u četvrtak, blokira sva sredstva trojice sjevernokorejskih zvaničnika u Sjedinjenim Državama, u najvećim dijelom simboličnoj mjeri protiv izolirane zemlje koja prkosi međunarodnom pritisku zbog svojih programa naoružanja.

Američko ministarstvo trezora također je zaprijetilo sankcijama protiv bilo koga ko obavlja transakcije s Jon Il Hoom, Yu Jinom i Kim Su Gilom, koji su identifikovani kao direktno umiješani u razvoj naoružanja.

Nedavna sjevernokorejska lansirsanja taketa, uključujući i probu interkontinentalne balističke rakete s dometom do američkog kopna “predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik po regiju i kompletan svijet - navodi američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.

Sankcije “naglašavaju našu riješenost na promoviranju odgovornosti u reakciji na tempo, obim i skalu lansiranja balističkih projektila Pyongyanga", navodi on.

Blinken je dodao da je akcija poduzeta u saradnji s američkim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, i naglasio je da je Evropska unija objavila sličnu karakterizaciju trojice zvaničnika u aprilu.

Tokio i Seul u petak su također objavili nove sankcije Sjeveru, prenosi AFP.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana