Svijet     | 02.12.2022. 09:38 |

SAD, Južna Koreja i Japan uvode nove sankcije Sjevernoj Koreji

FENA Internet

WASHINGTON, 2. decembra (FENA) - Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja uveli su nove sankcije sjevernokorejskim pojedincima i entitetima u odgovoru na nedavnu bujicu raketnih proba Pyongyanga.

Akcija Washingtona, objavljena u četvrtak, blokira sva sredstva trojice sjevernokorejskih zvaničnika u Sjedinjenim Državama, u najvećim dijelom simboličnoj mjeri protiv izolirane zemlje koja prkosi međunarodnom pritisku zbog svojih programa naoružanja.

Američko ministarstvo trezora također je zaprijetilo sankcijama protiv bilo koga ko obavlja transakcije s Jon Il Hoom, Yu Jinom i Kim Su Gilom, koji su identifikovani kao direktno umiješani u razvoj naoružanja.

Nedavna sjevernokorejska lansirsanja taketa, uključujući i probu interkontinentalne balističke rakete s dometom do američkog kopna “predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik po regiju i kompletan svijet - navodi američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.

Sankcije “naglašavaju našu riješenost na promoviranju odgovornosti u reakciji na tempo, obim i skalu lansiranja balističkih projektila Pyongyanga", navodi on.

Blinken je dodao da je akcija poduzeta u saradnji s američkim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, i naglasio je da je Evropska unija objavila sličnu karakterizaciju trojice zvaničnika u aprilu.

Tokio i Seul u petak su također objavili nove sankcije Sjeveru, prenosi AFP.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović s kongresmenom Guthrieom o aktuelnoj situaciji u BiH i jugoistočnoj Evropi

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s američkim zvaničnicima Cholletom i Karlin

Članovi Predsjedništva u Washingtonu upoznali dužnosnike s političkom i sigurnosnom situacijom u BiH

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi