Svijet     | 02.12.2022. 08:30 |

Grupa američkih senatora upozorava Kinu protiv nasilnog gušenja protesta

FENA Saopćenje, Foto/ Twitter

WASHINGTON, 2. decembra (FENA) - Višestranačka grupa od više od 40 američkih senatora upozorila je Kinu u četvrtak protiv bilo kakvog nasilnog gušenja protesta u toj zemlji, navodeći da će to donijeti “ogromnu štetu” američko-kineskim odnosima.

Grupa od 42 senatora, predvođena demokratima Danom Sullivanom i Jeffom Merkleyem, i republikancima Mitchom McConnellom i Toddom Youngom, navodi u pismu upućenom kineskom ambasadoru u u Washingtonu Qinu Gangu da prate proteste u Kini veoma pažljivo.

- Također pomno nadziremo reakciju kineske Komunističke partije (CCP) na njih - navodi se u pismu senatora, podsjećajući da je u kineskom nasilnom slamanju studentskih protesta u 1989. ubijeno na stotine, ako ne i hiljade ljudi.

- Upozoravamo CCP na najsnažniji mogući način da još jednom ne pokrene nasilno gušenje miroljubivih protesta u kojima se jednostavno traže veće slobode. Ukoliko se to desi, vjerujemo da će biti ozbiljnih posljedica po američko-kineske odnose, koje će izazvati ogromnu štetu po njih - navodi se u pismu.

Kina je u posljednjim danima zahvaćena sveprisutnom protestima protiv najoštrijeg svjetskog karantinskog protokola u epidemiji Covida, u iskazivanju javnog prkosa bez presedana otkako je pedsjednik Xi Jinping preuzeo vlast u 2012. godini, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta