Bosna i Hercegovina     | 01.12.2022. 16:11 |

Mehmedović: Javnost mora znati ko preuzima odgovornost za upravljanje državom

FENA Aida Kovač, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Predstavnički dm Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj, konstituirajućoj sjednici, za predsjedavajućeg Doma izabrao Denisa Zvizdića (Narod i pravda), a za zamjenike predsjedavajućeg Marinka Čavaru (HDZ BiH) i Nebojšu Radmanovića (SNSD).

Tokom diskusije o predloženim kandidatima poslanik Nermin Mandra (SDA) kazao je da SDA ima devet poslanika iza kojih je 270.000 građana BiH, a ono što je nagovješteno na sjednici je da će taj izbor građana na državnom nivou biti zanemaren te da će se većina formirati na drugi način.

Kaže da je i to legalan način formiranja većine kad se sabere odgovarajući broj ruku, ali se postavlja pitanje koliko je takav način i legitiman. Mandra smatra da je struktura te većine komplicirana zbog čega je izrazio sumnju u to kako će ona funkcionirati.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da se može naslutiti koja je to parlamentarna većina, odnosno od kojih političkih faktora je sastavljena, ali je podvukao da javnost mora da zna ko preuzima odgovornost za upravljanje državom.

Njegov kolega iz stranke poslanik Safet Kešo je kazao da od 17 Bošnjaka, koliko ih ima u Predstavničkom domu PSBiH, devet dolazi iz SDA zbog čega ga čuti da se niko nije sjetio pozvati SDA na konsultacije, barem kada je u pitanju predlaganje osobe iz reda bošnjačkog naroda u rukovodstvo Doma.

Za riječ se javio i poslanik Šerif Špago iz SDA je podsjetio da još uvijek nije završena implementacija izbornih rezultata jer su u toku posredni izbori, odnosno izbori za domove naroda - Dom naroda Federacije BiH, Vijeće naroda u entitetu Republika Srpska i državni Dom naroda.

- Stoga nije bilo potrebe da danas žurimo sa izborom članova Kolegija - kazao je Špago i zatražio prekid sjednice dok u narednom periodu neke stvari ne budu jasnije.

Njegov argument nije uvažen te je sjednica, na kojoj je iscrpljen cijeli predloženi dnevni red nastavljena, a na njoj je imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma za naredne četiri godine kao te imenovana Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo