Regija

Europska unija duboko je zabrinuta zbog nazadovanja Srbije

Tekst: Danijela Perić Šilić, FOTO FENA /Monika Ćubela Savić

BRUXELLES, 1. prosinca (FENA) - Europska unija (EU) duboko je zabrinuta zbog nazadovanja Srbije kada je u pitanju usklađivanje s europskom vanjskom politikom, navodi se u nacrtu zaključaka koji bi trebao biti usvojen na sastanku Vijeća za opće poslove EU 13. prosinca.

"Vijeće (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, posebno zbog neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Bjelorusije, kao i njenog vanjskopolitičkog djelovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU", stoji u tekstu, a prenosi Radio Slobodna Europa.

U zaključcima se ističe i "snažno očekivanje" Unije da Srbija ispuni svoju obvezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača usklađivanje sa zajedničkim vanjskim i sigurnosnim pozicijama EU i restriktivnim mjerama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Kako stoji u nacrtu zaključaka, ministri EU će pozdraviti činjenicu da je nova vlada Srbije afirmirala integraciju u EU kao svoj strateški cilj ali će se tražiti da se ta afirmacija dokaže konkretnim aktivnostima.

Ministarski sastanak u prosincu redovito je posvećen zemljama koje su u procesu proširenja. Zaključke koje usvoje ministri nadležni za europska pitanja, potom potvrde i šefovi država i vlada EU na summitu koji se održava neposredno nakon susreta ministara.

(FENA) D. P.
Vezane vijesti