Svijet     | 01.12.2022. 08:56 |

Xi poručio Michelu da se Kina nada da će EU stvoriti pošteno i transparentno poslovno okruženje

FENA Internet, Foto/ Xinhua

PEKING, 1. decembra (FENA) - Kina će ojačati stratešku komunikaciju i koordinaciju s Evropskom unijom, poručio je predsjednik Xi Jinping predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u četvrtak.

 

Tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda u kineskoj prijestolnici, Xi je rekao Michelu kako se nada da će “institucije i države članice EU uspostaviti objektivnu i korektnu percepciju Kine”, javio je državni emiter programa CCTV.

- Kina će ostati otvorena za evropske kompanije i nada se da EU može eliminirati uplitanje kako bi osigurala pošteno i transparentno poslovno okruženje - izjavio je Xi Michelu.

Ni Xi ni CCTV nisu pojasnili šta podrazumijevaju pod uplitanjem.

Xi je kazao da bi Kina i EU trebali osnažiti makroekonomsku političku saradnju i komplementarne prednosti, zajednički stvarajući nove motore ekonomskog rasta i pouzdanih industrijskih lanaca snabdijevanja.

Michel, koji je u jednodnevnoj posjeti Kini, također će se sastati s premijerom Li Keqiangom i Li Zhanshuom, predsjedavajućim stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa.

Njegova posjeta dolazi nakon što su evropski čelnici izrazili zabinutost na sastanku u oktobru ekonomskim oslanjanjem na Kinu, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'