Bosna i Hercegovina     | 29.11.2022. 17:32 |

Dodik: Rekao sam Varhelyiju da je čudno da imamo kandidatski status i 'lažnog visokog predstavnika'

FENA Vanja Tolj, Foto: TV N1

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Dodik je nakon sastanka naglasio da mu je bilo važno da komesaru Varhelyiju kaže da mu je čudno da BiH ima kandidatski status, a da se ujedno zadržava "lažni visoki predstavnik koji nema nikakve moći i koji glumi nekoga ko nije".

- Imamo i sudije Ustavnog suda koji su stranci, ali njima je sada najvažnije da BiH dobije kandidatski status – kazao je Dodik.

Istaknuo je da je s Varhelyijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno provesti, između ostalih i o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju s Europolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

U izjavi medijima osvrnuo se i na formiranje državne vlasti, te naglasio da je zainteresiran da dobije ministra vanjskih poslova.

- Ministar vanjskih poslova do sada je bio iz bošnjačkog naroda, predjedavajući Vijeća ministara je iz hrvatskog naroda, tako da bi jedan od značajnih resora trebalo da pripadne nama. Ako sve bude u dobroj atmosferi mislim da tu neće biti problema - rekao je Dodik.

Kazao je i kako je upućen u detalje sporazuma koji su danas potpisali "Osmorka" i HDZ BiH te se nada budućoj saradnji na državnom nivou s ovim partnerima. Ističe da SNSD nije razgovarao s "Osmorkom", ali da će pokušati razgovarati o evropskom putu i deblokadi projekata "iako Osmorka i opozicija u RS-u očigledno razgovaraju". 

- Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletjeli da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako - dodao je Dodik.

Nemaju namjeru, kako kaže, potpisivati sporazume već postići dogovor.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta