Ekonomija     | 28.11.2022. 13:05 |

Sarajevo Wood Days 8. i 9. decembra u Skenderiji

FENA Darinka Mitrović, Foto: FENA

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH sa partnerima organizuje drvno-tehnološku konferenciju “Sarajevo Wood Days 4”  8. i 9. decembra u Centru Skenderija.

 

Taj tradicionalni poslovni događaj, koji će biti organizovan uporedo sa Privrednim sajmom u Skenderiji, obuhvatit će dvije međunarodne poslovne konferencije i to - “Konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji" i „Konferenciju o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu", te prateći događaj „Open Business Forum No.1" - susret privrednika i lokalnih zajednica.

Predstavnici Drvnog klastera “Namještaj i drvo” i agencije za organizaciju sajmova i događaja ,,EventExpo" - Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko danas su na press konferenciji predstavili programe i ciljeve tih konferencija, te dosadašnji rad i efekte nekoliko značajnih konferencija koje su dosad organizovali.

Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić rekao je da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija.

- Asocijacija “Namještaj i drvo” okuplja proizvođače namještaja i kompanije vezane za drvnu industriju. Na dvodnevnoj konferenciji pored domaćih, očekujemo i naše partnere iz Hrvatske i Slovenije. Cilj nam je praviti kvalitetne, brendirane proizvode, dakle što manje izvoziti sirovinu, a što više finalne kvalitetne proizvode – rekao je Mujkić.

Pored predstavnika Drvnog klastera “Namještaj i drvo” i agencije za organizaciju sajmova i događaja ,,EventExpo" - Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko, učestvovat će i partneri konferencije Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora FBiH i drugi.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je rekao da je Komora prepoznala značaj rada ovog klastera, te da su dali podršku ovoj i ranijim konferencijama. Skup zaključaka sa takvih manifestacija, kako je rekao, podudara se sa onim što žele privrednici i sa nastojanjima i  aktivnostima Komore, posebno u ovom segmentu gdje se bilježi značajan izvoz, posebno u drvnoj industriji.

- Cilj nam je  da nas kvalitetni namještaj postane brend u svijetu – rekao je Jašarspahić.

Ministarstvo privrede i Vlada KS, kako je rekao ministar privrede KS Adnan Delić, stajalo je u protekle dvije godine  iza svih projekta koji radili na pospješivanju poslovnog ambijenta u KS.

- Ovakvi događaji su važni za umrežavanje privrednih subjekata. Neophodno je da iskoristimo svoje znanje, iskustvo i vratimo stari sjaj prerađivačkoj industriji - dodao je Delić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kompanija iz BiH osvojila prestižnu njemačku nagradu za dizajn

Mujkić: Drvni sektor i šumarstvo zaslužuju bolju poziciju u okviru nacionalne ekonomije

Sarajevo Wood Days u Skenderiji 2. i 3. novembra

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'