Svijet     | 25.11.2022. 16:32 |

Ministri EU razgovaraju o migracijama nakon spora između Francuske i Italije

FENA Internet

BRISEL, 25. novembra (FENA) - Ministri unutrašnjih poslova EU okupili su se u petak na hitnom sastanku kako bi pokušali da ublaže tenzije koje se ponovo oporavljaju zbog ilegalnih migracija, nakon što je sudbina migranata spašenih na Mediteranu izazvala oštre riječi između Pariza i Rima.

Pitanje o tome ko treba da preuzme odgovornost za one koji stignu do bogate Evropske unije čamcima kako bi izbjegli siromaštvo ili rat dugo muči odnose unutar bloka.

Ova stvar je ponovo došla do vrhunca ovog mjeseca kada su se Pariz i Rim sukobili oko francuskog prihvatanja Ocean Vikinga, broda koji je prevozio 234 spašena migranta koje je Italija odbila.

- Ne možemo i ne trebamo raditi na krizi po kriznoj situaciji, brod po brod, incident po incident. Potreban nam je jedan jedinstveni okvir zasnovan na zakonu EU - rekao je evropski komesar Margaritis Schinas po dolasku na sastanak, pozivajući zemlje članice da odobre nove Zakonodavstvo EU o imigraciji.

Uoči razgovora, izvršna komisija EU postavila je akcioni plan od 20 tačaka, osmišljen za rješavanje rastuće migracije u Mediteranu.

Jedan fokus tog plana bio je jačanje saradnje sa trećim zemljama, uključujući korake za sprečavanje odlazaka iz Sjeverne Afrike. Također ima za cilj veću koordinaciju potrage i spašavanja u EU, uključujući među priobalnim državama.

Više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u 27-članu EU ove godine centralnom mediteranskom rutom, kao što je preko mora od sjeverne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 posto u odnosu na 2021.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'