Bosna i Hercegovina

Objavljen tender za rekonstrukciju kotlovnice i instalacija BAGS Energotehnike

Saopćenje, Pres-služba KS

SARAJEVO, 24.  novembra (FENA) - Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je tender za rekonstrukciju kotlovnice i instalacija toplotnih pumpi voda-voda i kotlova na prirodni gas u kotlovnici preduzeća BAGS Energotehnika d.d. Vogošća.

 


Ovaj projekt podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice po principima energijske efikasnosti, a što podrazumijeva instaliranje novog energetskog postrojenja za proizvodnju toplotne energije putem toplotnih pumpi tipa voda-voda, kao i kotlova na prirodni gas.

Cilj je osiguravanje usluga daljinskog grijanja, smanjenje potrošnje energije, kao i smanjenje troškova za energiju, te smanjenje emisija stakleničkih gasova.

- Projektom je predviđena instalacija kombinovanog kotlovskog postrojenja unutar postojeće kotlovnice na mazut. Novo kotlovsko postrojenje sastojat će se iz dva generatora toplote, i to: kotlova na prirodni gas i toplotne pumpe tip voda-voda. Kao izvor toplote koristit će se dostupna voda za piće iz vodovoda Vogošća, s prosječnom temperaturom od 11 stepeni. Pored ugradnje toplotnih pumpi, planirana je ugradnja više kondenzacijskih toplovodnih kotlova na prirodni gas, pri čemu će nosilac toplote biti voda umjesto pare - naveo je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Ministar naglašava da Ministarstvo ovaj projekt tretira kao pilot-projekt uvođenja obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grijanja, te da u narednoj godini očekujemo masovnija ulaganja u slične projekte u Kantonu Sarajevo, koristeći sredstva pristupnih fondova Evropske unije iz oblasti zaštite okoliša, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.
Vezane vijesti