Bosna i Hercegovina     | 24.11.2022. 15:03 |

Premijera dokumentarca o jednoj od najznačajnijih bh. ličnosti, Huseinu - kapetanu Gradaščeviću

FENA Vanja Tolj, Foto: Vanja Tolj

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) – Premijera dokumentarnog filma „Zmaj od Bosne“, autora Avde Huseinovića, bit će održana sutra u općini Stari Grad Sarajevo, simbolično na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Husein-kapetan Gradaščević jedna je od najznačajnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine. Bh. javnosti će relevantnom, do sada neiskorištenom dokumentacijom, te izjavama uglednih historičara iz BiH i regiona, prvi put biti približeni lik i djelo ove značajne historijske ličnosti.

Kako je Huseinović istaknuo na današnjoj konferenciji za medije, film je satkan od relevantnih historijskih činjenica i dokumenata, prvenstveno iz osmanskog arhiva u Istanbulu, ali i iz austro-ugarskih dokumenata koji su se bavili tim periodom.

- U samom filmu koristimo desetak dokumenata prevedenih sa starog osmanskog jezika, u kojem smo detektovali detalje o kojima se površno govorilo i pisalo, a dio priča smo mogli pripisati mitologiji i drago mi je da smo dosta tih nedoumica i netačnih informacija otklonili. Korištena je i dokumentacija Austro-Ugarske monarhije, kao i pojedinih historičara koji su u svojim temama pridavali pažnju pokretu za autonomiju Bosne - izjavio je Huseinović.

Autor navodi da film prati biografiju Huseina – kapetana Gradaščevića, period reformi sultana Mahmuta II, predaju prekodrinskih nahija Srbiji, kapetanski sastanak u Tuzli, ulazak bosanske vojske u Travnik, pobjeda nad osmanskom vojskom na Kosovu, bitke kod Sarajeva, Gradaščevićev odlazak u Austriju i njegov kraj u Istanbulu.

- Mislim da će to biti jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmova u našoj historiji. Prošlo je 190 godina od sloma Pokreta za autonomiju i kada pogledate film vidjećete da se na karti naših nevolja ni danas nije mnogo toga promijenilo – dodao je Huseinović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić navodi da su za ovaj dokumentarac bile ključne 2021. i 2022. godina u kojima je Općina Stari Grad finansirala realizaciju projekta. Istaknuo je da je Husein – kapetan u toku sukoba sa Osmanlijama uspio da pod istu zastavu ujedini sve tri vjere u BiH, te povede narod u borbu za autonomiju Bosne.

Film „Zmaj od Bosne“ profesionalnim, istaživačkim pristupom pojašnjava ulogu pokreta za autonomiju Bosne, na čijem čelu je bio Gradaščević, a koji je snažno obilježio epohu historije Bosne pod osmanlijskom vlasti. Dokumentarni film slikom prolazi stazama Zmaja od Bosne, od rodnog Gradačca, preko Travnika, Sarajeva, Sandžaka, Kosova, Osijeka, Zemuna, Istanbula i nazad.

Film će premijerno biti prikazan sutra u Općini Stari Grad, a serijski će biti prikazivan od naredne godine. Zbog velike količine prikupljenog materijala o ovoj temi, autor planira napraviti i kratki serijal. Generalni pokrovitelj filma je Općina Stari Grad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Naredne sedmice premijera dokumentarnog filma o Džananu Musi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije