Ekonomija     | 24.11.2022. 12:44 |

Vlada FBiH o podršci EU za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize

FENA Saopćenje, Foto/ Branka Soldo

MOSTAR, 24. studenoga (FENA) - Vlada Federacije BiH prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o potencijalnoj proračunskoj podršci Europske unije (EU) Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Danas donesenim zaključcima Federalna vlada podržava Vijeće ministara BiH u postupku usvajanja Akcijskog plana/mape puta koji je pripremilo Izaslanstvo EU u BiH, kako bi se stvorile pretpostavke za potpisivanje ugovora u okviru Paketa energetske podrške, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako se navodi u informaciji, tokom posjete predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Layen našoj zemlji 28. listopada ove godine, predstavljen je energetski paket za Zapadni Balkan vrijedan 500 milijuna eura, od čega je 70 milijuna namijenjeno direktno za saniranje posljedica poskupljenja energenata za gospodarstvo i ugrožena domaćinstva u BiH.

Prema stavu Izaslanstva EU, od ukupnog iznosa sredstava namijenjenih BiH, predviđeno je da se ona dijele između entiteta i Brčko Distrikta i to u omjeru 66 posto za FBiH, 33 posto za RS i jedan posto za Brčko Distrikt.

Između ostalog, ovaj program predviđa i obavezu domaćih vlasti da donesu program utroška sredstava te proračunske podrške. U informaciji se ističe važnim da BiH usvoji određene propise i politike, te da se nastave provoditi mjere podrške najugroženijoj populaciji poput subvencioniranja računa za struju u Federaciji BiH.

Inače, proračunska podrška je mehanizam koji funkcionira na način da država korisnica budžetira i isplati sredstva krajnjim korisnicima, a onda ih EK refundira državi prema unaprijed dogovorenoj shemi. U ovom slučaju BiH, ukoliko ispuni uvijet za isplatu prve tranše kroz usvajanje Akcijskog plana/mape puta, može i prvom kvartalu 2023. godine očekivati alokaciju 90 posto sredstava od cjelokupnog iznosa, a preostalih 10 posto, kao druga tranša, bit će uplaćeno BiH tijekom 2024. godine na osnovu procjene EK o napretku države u provođenju dogovorenih mjera.

Prva mjera podrazumijeva subvenciju kojom je predviđeno da se, od ukupnog broja od 165.000 ugroženih domaćinstava koja bi imala ovu podršku za nadilaženje posljedica porasta cijena računa za grijanje u 2022/23., na Federaciju BiH odnosi 109.000 korisnika.

S tim u vezi, u što kraćem roku bit će utvrđeni kriteriji te od svih općina u FBiH osigurani podaci, odnosno prijedlog liste korisnika/domaćinstava najugroženijih kategorija kojima je ova pomoć najpotrebnija.

Također, Vlada FBiH će imenovati radnu grupu za praćenje i implementaciju proračunske podrške od EU, a koju će činiti predstavnici resornih federalnih ministarstva, institucija i stručnih službi.

Federalna vlada obavezala je i mjerodavne federalne organe uprave i Fond za zaštitu okoliša FBiH, da poduzmu aktivnosti na utvrđivanju još dvije liste korisnika radi provođenja ove EU podrške, i to kada je u pitanju energetska učinkovitost za stambene objekte, te podrška mikro, malim i srednjim poduzećima.

Naime, kako je navedeno u informaciji, planirana je financijska podrška energetske efikasnosti za ukupno 4.000 stambenih objekata u BiH, od čega se na FBiH odnosi njih 2.600. U planu je i podrška za 400 mikro, malih i srednjih poduzeća u BiH radi osiguranja kontinuiteta poslovanja, a od tog broja, u skladu s kriterijima raspodjele, u FBiH je njih 264.

Vlada FBiH zadužila je mjerodavne federalne organe uprave da se, nakon identifikacije sve tri kategorije korisnika, moraju obratiti Federalnom ministarstvu financija radi otvaranja koda projekta u proračunu, kako bi podnijeli svoje korigirane financijske zahtjeve za planiranje ovih sredstava u federalnom proračunu za narednu godinu. Također, radna grupa imat će obavezu da blagovremeno izvještava Vladu o svim važnim pitanjima procesa pripreme i provođenja proračunske podrške za energetske potrebe, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo