Bosna i Hercegovina     | 21.11.2022. 11:29 |

Sejdić zatražio od Schmidta da organizuje javnu tribinu o izmjenama Ustava i Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Dervo Sejdić, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem od njega traži da organizuje okrugli sto ili javnu tribinu o temi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

 

U pismu Sejdić podsjeća Schmidta da je to i obećao prilikom njihovog susreta početkom septembra.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je, kako navodi Sejdić, poznato da su sve preporuke od Vijeća Evrope, Evropske unije, SAD-a i međunarodne zajednice zbog nepostojanja političke volje kod vladajućih političkih struktura u BiH zadnjih 15-ak godina, završavale neuspjehom i nemogućnošću dogovora na provedbi presuda Suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

- Donijeli ste odluku o izmjeni Ustava Federacije BiH, te izmjene Izbornog zakona, a u vezi deblokade i efikasnijeg formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, o čemu bi se imalo šta komentirati. Naprimjer, u vašoj odluci vjerujem da ste deblokirali i ubrzali formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, ali ste zadržali princip etničkog izbora predsjednika i podpredsjednika Federacije BiH, zadržavajući etnički princip i u Republici Srpskoj koju ste svojom odlukom zaobišli - dodaje Sejdić.

Pozivao je visokog predstavnika kako bi razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli dodatne etničke podjele. Sa tog skupa bi, kako je naveo Sejdić, inicirali i kreirali prijedlog budućih dijaloga u okviru Parlamentarne skupštine BiH, u novom sazivu za koji lično smatra da će biti mnogo profesionalniji, progresivniji i kooperativniji od ranijih saziva.

- Kao početnu osnovu za raspravu na javnoj tribini predlažem predstavljanje mog prijedloga izmjene Ustava i Izbornog zakona kojeg sam vam lično uručio prilikom susreta. Takođe smatram da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi BiH i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Evropi i svijetu - naveo je među ostalim Sejdić u otvorenom pismu visokom predstavniku. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Schmidt najavio da će 'poduzeti mjere' ako ne bude dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Schmidt: Sada se igra u višoj ligi, sa velikim očekivanjima i još većim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo