Bosna i Hercegovina     | 19.11.2022. 09:59 |

IGK - Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je pismo od ministra za kulturu kanadske pokrajine Aleberta Jasona Luaa u kojem se ističe da Vlada Alberte odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. 

U pismu koje je napisano uime Vlade Alberte, Luaa navodi da ta vlada oštro osuđuje besmislenu mržnju i nasilje koji su u srcu svakog genocida.

 - Genocid je najrazorniji oblik mržnje, rasizma i netolerancije i ostavlja ožiljke na potomcima žrtava. Vlada Alberte odaje počast žrtvama, uključujući više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni kao posljedica genocida u Srebrenici. U Alberti je 26. marta 2021. godine postao zakon o mjesecu sjećanja, osude i prevencije genocida. Zakon proglašava april svake godine za mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida. To znači da je mjesec april određen da se prepoznaju posljedice zločina genocida, sećaju se žrtava i promovišu bolje razumijevanje uzroka genocida širom svijeta - dodaje se u pismu.

Alberta se tako pridružila Vladi Kanade i vladama kanadskih pokrajina u priznavanju genocida u Srebrenici. 

 - Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici u Kanadi koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države BiH? Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta. Zločinom genocida stvorio se entitet RS na tlu Bosne i Hercegovine i treba zahtijevati da se to djelo i njegovi izvršioci sankcioniraju pred internacionalnim institucijama prava. To, naravno, nije cjelokupan srpski narod - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Više od 300 volontera učestvovalo u volonterskom programu Memorijalnog centra Srebrenica

Dizdar: Puna podrška povratnicima u političkom i društvenom životu u Srebrenici

Erdogan: Evropske zemlje šute na dešavanja u Gazi, kao što su na Srebrenicu

Promo

I ovaj novembar u m:tel-u označen je podrškom studentima i obrazovanju!

Ekonomski neovisne žene lakše izlaze iz kruga nasilja

Širenje poslovne mreže Union banke