Regija     | 16.11.2022. 11:31 |

Oporba Hrvatskom saboru : Hrvatska je najveći uvoznik hrane u EU

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 16. studenoga (FENA) - Saborska oporba u srijedu je uoči rasprave o izmjenama Zakona o poljoprivredi u Hrvatskom saboru upozorila kako je Hrvatska najveći uvoznik hrane u Europskoj uniji (EU) i da nije samodostatna u poljoprivrednoj proizvodnji.

Hrvatska je postala najveći uvoznik hrane na području EU, u devet mjeseci ove godine vanjskotrgovinski deficit veći je od 100 milijardi kuna, takav dramatičan rast uvoza nije zabilježila ni jedna bivša socijalistička zemlja koja je ušla u EU, kazala je Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) zatraživši stanku.

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) ističe da su proizvodnja hrane i energije strateške djelatnosti, koje u kriznim vremenima dolaze do izražaja, a da se Hrvatska ne može pohvaliti da je tu u potpunosti suverena država.

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća, navela je Vučemilović, prenosi Hina.

Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) dodaje da je Hrvatska po poljoprivrednoj produktivnosti na začelju EU, na svega 30 posto europskog prosjeka.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) upozorava da je poljoprivreda gubitnik i prema prijedlogu proračuna za iduću godinu.

"Hrvatsko seljak i selo su uništeni", ustvrdio je Miro Bulj (Klub Mosta) i ponovio zahtjev da se zabrani prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta