Kultura     | 15.11.2022. 16:32 |

Potpisane izmjene Kolektivnog ugovora: Veće plate nenastavnom osoblju i asistentima na UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu, potpisanim danas, povećani su koeficijenti za obračun plate nenastavnom osoblju i asistentima za oko 10 posto.

Ove izmjene Kolektivnog ugovora potpisali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Sindikata UNSA  Amir Zahirović, u prisustvu resorne ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandre Nikolić.

- U pregovorima smo se odlučili fokusirati na status onih uposlenika Univerziteta koji imaju najniža primanja, odnosno na nenastavno osoblje i asistente. Ovim izmjenama smo kroz uvećanje koeficijenata pokušali harmonizirati primanja i na adekvatan način valorizirati doprinos nenastavnog osoblja i asistenata - istakla je ministrica Nikolić tom prilikom.

Novim tekstom Kolektivnog ugovora nije bilo dodatnih izmjena. Osnovica za obračun plata za sve uposlenike je ostala jednaka kao u prethodnom Kolektivnom ugovoru, kao i koeficijenti za ostale uposlenike.

Po riječima predsjednika Sindikata Zahirovića, povećanjem koeficijenata za obračun plata  obuhvaćene su kategorije uposlenih na UNSA koje su najviše izložene udarima inflacije, a među njima su pomoćni radnici, tehničko osoblje, stručni saradnci, laboranti, knjižničari, bibliotekari kao i asistenti nastavnog osoblja.

Izmjene danas potpisanog Kolektivnog ugovora biće na snazi  do kraja marta 2023. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Isplata januarskih egzistencijalnih i ostalih naknada pripadnicima boračke populacije KS

Čelnici Kantona Sarajevo izrazili saučešće i ponudili pomoć Turskoj nakon razornog potresa  

Kanton Sarajevo - Od marta počinje rekonstrukcija 36 kilometara vodovodne mreže

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji