Bosna i Hercegovina     | 13.11.2022. 10:37 |

Predstavljena knjiga 'Heroji Mostara'

FENA Saopćenje, Foto/ Centar za mir i multietničku suradnju

MOSTAR, 13. studenoga (FENA) – Knjiga "Heroji Mostara" predstavljena je u subotu navečer u Centru za kulturu u Mostaru.

Autor ove fotomonografije je Safet Oručević zajedno s mostarskim zapovjednicima i suborcima iz najtežih vremena, dok je osnovni tekst za knjigu pripremio novinar Alija Behram, priopćili su organizatori.

U knjizi je dokumentirana borba za obranu Mostara u razdoblju od 1992. do 1995 godine, a temeljena je na svjedočenjima neposrednih aktera ratnih događanja.

Knjiga broji 560 stranica, s podacima o vojnim formacijama, herojima i dobitnicima najvećih priznanja, stradalima te okolnostima i svim važnijim događajima uoči i tijekom agresije na Mostar. U sadržaj je uvršteno i više od tisuću ekskluzivnih i autentičnih fotografija koje su zabilježile borbe Armije RBiH i tijek otpora agresiji.

Ratni zapovjednik obrane Mostara Semir Drljević Lovac prisjetio se razdoblja s kraja rata kada je izdana naredba da se sve arhive i osobni dnevnici zapovjednika predaju.

"Ja sam tu zapovijed izdao obrnuto. Jer ta arhiva danas je nama nedostupna. Hvala zato Centru za mir i Safetu Oručeviću što imaju arhivu, što rade taj posao i čuvaju našu povijest. Ova knjiga je samo početak. U Mostaru je bilo ratnih dana, takvih da se samo o jednom danu može napisati knjiga. Ova knjiga je 'kalup', molim sve da rade po ovom kalupu, skupimo se, donosite arhivu i da svaka jedinica napravi knjigu, a i da ovu postojeću dopunimo", rekao je Drljević.

Ratni zapovjednik obrane Mostara Esad Humo također je čestitao Centru za mir za napore i trud da osigura sve ono što su drugi trebali.

"Ovo je svjedočanstvo jednog vremena i priča svih nas. Nisam vidio da je nešto slično napravljeno u BiH. Knjiga govori o svima nama, o Mostaru u jednom vremenu i čudesnom otporu. Poslije svih ovih godina i svega propuštenog, kad vidim sve ove ljude ja sam sretan. Jer ovo je dokaz da kad treba opet možemo i bit ćemo zajedno jer ono što je iskovano u vatri rata ne može se razdvojiti. To je naše jedinstvo koje nas je spasilo", rekao je Humo.

Zamjenik zapovjednika 4. Korpusa Armije RBiH i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je poručio kako se knjiga radila intenzivno zadnje tri godine i da će biti podijeljena borcima, uz napomenu da će knjiga imati svoje dopunjeno izdanje.

"Knjiga je pisana i za generacije iza nas, da se susretnu sa činjenicama koje i mi pomalo zaboravljamo. Ona je trajno svjedočanstvo o herojskom otporu grada, njegovih branitelja i građana, a posebno onih koji su ugradili svoje živote u slobodu i mir koji danas živimo. Ovo je priča aktera jednog burnog i tegobnog vremena, koja će podsjećati i kojoj će se vraćati, kako sadašnje tako i buduće generacije", rekao je Oručević.

Izdavač je ostavio mogućnost dopune knjige s novim informacijama, svjestan da mnogo toga dokumentima nije zabilježeno ili je nestalo u vihoru rata. Dopunu je moguće izvršiti putem web stranice herojimostara.ba, priopćeno je iz Centra za mir i multietničku suradnju Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo