Kultura     | 11.11.2022. 14:33 |

Treće izdanje festivala 'Mix Art Festa' donosi četiri najbolja hrvatska dokumentarna filma

FENA Zorana Pavković, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 11. studenoga (FENA) – Treće izdanje festivala kulture i umjetnosti "Mix Art Fest", koji počinje danas u Muzičkom centru "Pavarotti", donosi trenutno četiri najbolja hrvatska dokumentarna filma.

Muzički centar “Pavarotti” organizira “Mix Art Fest” u povodu obilježavanja 25. godišnjice postojanja, a u suradnji s Akademijom dramski umjetnosti iz Zagreba.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program festivala, direktorica Muzičkog centra “Pavarotti” Tajma Guzin kazala je kako su se potrudili da u sljedeće tri dana u Mostar dovedu neka od najznačajnijih umjetničkih imena.

- Posebno smo ponosni na ovaj filmski dio u kome ćemo u tri dana imati priliku predstaviti master studij Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i četiri trenutno najbolja dokumentarna filma. Nakon toga do kraja mjeseca nas očekuje jazz master kamp i koncert Zorana Majstorića i Atleja Aksoja, te koncert Darke Rundeka 26. studenoga – kazala je Guzin.

Predstojnik Odsjeka filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Goran Dević kazao je kako na Akademiji već deset godina djeluju magisterij dokumentarnog filma. Filmovi koji su plod tog studija nagrađivani su na svim važnijim festivalima u regiji, kao i na nekim relevantnim mjestima u Europi.

- Radosni smo što naše priče i filmove možemo podijeliti s Mostarom u iduća tri dana i radujem se što ćemo pokazati filmove i predstaviti studij Akademije u nadi da će netko iz Mostara doći studirati na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu – kazao je Dević.

Govoreći o filmovima koji će biti predstavljeni mostarskoj publici, kazao je kako se radi o najznačajnijim dokumentarnim filmovima snimljenim u proteklom razdoblju.

Prvi na redu je film Tonćija Gaćine “Turizam”. To je film koji je jako bitan za prostore u kojima živimo jer govori o odnosu turizma i zajednice koja pruža te turističke usluge.

Za film Damira Markovine “Čekaj me” Dević je kazao kako se radi o obiteljskom, komornom, intimnom filmu, preko koga se mogu osjetiti sve promjene koje su se na ovim prostorima zadnjih 30 godina događale.

Film Josipa Lukića “Majči” mogu nazvati najintimnijim hrvatskim dokumentarcem, a radi se o filmu nakon kojeg publika neće iz dvorane izlaziti ravnodušna. Film “O jednoj Mladosti” Ivana Ramljaka također će publika moći pogledati, a riječ je o filmu koji je jako dobro prošao na svjetskim i regionalnim festivalima, a govori o odnosu i njega i njegovog najboljeg prijatelja kojeg više nema – dodao je Dević.

Damir Markovina kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Mostaru iz dva razloga.

- Prvi je što sam u mogućnosti predstaviti svoj film u gradu u kojem sam odrastao, u kojem su odrasli i svi akteri filma 'Čekaj me', moja baka, moja mama i otac. I još veće mi je zadovoljstvo to napraviti u društvu mojih profesora i kolega koji su bili i mentori i predavači za vrijeme studija na kojem je taj film nastao – istaknuo je Markovina.

Inače, promocija master studija Akademije dramskih umjetnosti održat će se danas u 15 sati.

U subotu, 12. studenoga, u Muzičkom centru Pavarotti bit će prikazana dva dokumentarna filma, i to u 18 sati film “Turizam”, a od 19.30 sati “O jednoj mladosti”.

U nedjelju, 13. Studenoga, od 18 sati na programu je dokumentarni film “Majči”, a u 19.30 dokumentarac “Čekaj me”.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Naredne sedmice premijera dokumentarnog filma o Džananu Musi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'