Svijet     | 10.11.2022. 15:46 |

Američki Senat 'visi o koncu' dok republikanci formiraju većinu u Predstavničkom domu

FENA Internet, Foto/ Wikimedia

WASHINGTON, 10. novembra (FENA) - Republikanci su se u četvrtak približili osiguravanju većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa, dok je kontrola Senata zavisna od nekoliko tijesnih utrka, dva dana nakon što su demokrati spriječili očekivani "crveni val" pobjeda republikanaca na međuizborima.

Republikanci su osvojili najmanje 210 mjesta u Predstavničkom domu, predviđa Edison Research, osam manje od 218 potrebnih da se dom otrgne od demokrata i učinkovito zaustavi zakonodavna agenda predsjednika Joea Bidena.

Sudbina Senata bila je daleko manje izvjesna. Bilo koja strana bi mogla preuzeti kontrolu pobjedom u utrkama koje su bile previše blizu u državama Nevadi i Arizoni, gdje se još uvijek prebrojavaju glasovi.

Stranka na vlasti historijski trpi teške žrtve na prvim predsjedničkim izborima na međuizborima, a rezultati od utorka pokazuju da su birači kažnjavaju Bidena za najveću inflaciju u posljednjih 40 godina.

Ali demokrati su uspjeli izbjeći veliki poraz koji su republikanci očekivali i koji su se držali u bliskim senatskim bitkama u Nevadi i Arizoni.

Rezultati od utorka takođe sugerišu da glasači napadaju republikanske napore da zabrane abortus i da dovedu u sumnju proces prebrojavanja glasova u zemlji.

Biden je izbore predstavio kao test američke demokratije u vrijeme kada su stotine republikanskih kandidata prihvatile lažne tvrdnje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su predsjednički izbori 2020. ukradeni.

Podjela u glasanju u Senatu značila bi da bi se većina svela na drugi krug izbora u Georgiji po drugi put u dvije godine.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Predstavnički dom usvojio zakon po kojem bi TikTok mogao biti zabranjen u SAD-u

Trump i Biden zabilježili velike pobjede na 'super utorak', Haley iznenadila u Vermontu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo