Bosna i Hercegovina     | 09.11.2022. 15:11 |

Brkić: Program reformi je politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlanskog saveza

FENA Aida Kovač,

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Predsjedavaći Komisije za saradnju sa NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, čime se pokazuje kontinuitet odnosa BiH i Sjevernoatlatskog saveza.

- Ovaj dokument koji je konsenzualno usvojen i na Povjerenstvu za suradnju sa NATO-om, je i politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlanskog savez. To samo jača ovo naše partnerstvo koje BiH ima sa Sjevernoatlanskim savezom - kazao je Brkić.

Naveo je da sve vrijeme, kroz proces usvajanja dokumenata Programa reformi, sve je bilo dostupno javnosti i medijima.

Kaže da je proces javnih konsultacija uključivao nevladin sektor, akademsku zajednicu, fakultete političkih nauka u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, nevladine udruge koje se bave sigurnosnim pitanjima, "tako da je ovo jedan vrlo otvoren, javan i transparentan dokument koji govori upravo samo o reformskim procesima i konkretnim akcijama koje BiH treba napraviti u jednoj kalendarskoj godini od 16 institucija BiH koje sudjeluju u njegovoj izradi“.

- Važno je da imamo ovaj kontinuitet usvajanja dokumenata u BiH u kontekstu euroatlanskog puta, a dokument kao takav ima svoja poglavlja koja se bave pravnim, gosporadskim, sigurnosnim, pitanjima resursa BiH, tako da je to sve vrlo javno, otvoreno i transparentno - kazao je Brkić.

Pojasnio je da Povjerenstvo za suradnju s NATO-om odlučuje na isti način kao što odlučuje i Vijeće ministara BiH.

- Zahvalan sam svima koji sudjeluju u radu Povjerenstva na visokoj razini tolerancije i razumijevanja, da smo sve jednu odluku donijeli konsenzualno, nije bilo nikakvih ni proceduralnih ni bilo kakvih drugih problema - naveo je Brkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'