Bosna i Hercegovina     | 02.11.2022. 12:10 |

SafeJournalists: Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare kampanja #Rasvijetli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.novembra (FENA) - Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima – 2. novembar, članice regionalne mreže novinarskih udruženja i organizacija Safejournalists pokrenule su kampanju #Rasvijetli. 

Cilj kampanje je da se podigne svijest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim državama zapadnog Balkana i veoma je malo slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce. 

U Bosni i Hercegovini je, kako navode iz Udruženja BH novinari, prošle godine nadležnim institucijama prijavljen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima - nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog. 
 
- Želimo da 160 slučajeva napada i prijetnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i prijetnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu zapadnog Balkana - Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija. Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su riješeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda – navode iz SafeJournalists. 
 
Svi partneri u okviru SafeJournalists mreže priključili su se kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.  
 
IFJ poziva vlade širom svijeta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN-a o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca.  
 
Kako kažu iz IFJ-ja, uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama – a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju.  
 
Devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno, saopćeno je iz udruženja BH novinari. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu