Bosna i Hercegovina     | 01.11.2022. 15:40 |

BH novinari - Vraćanje klevete u krivične zakone nije evropski standard slobode izražavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BANJA LUKA, 1. novembra (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog zahtjeva predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se kleveta i uvreda ponovo uvedu u krivično zakonodavstvo Republike Srpske, što je, kako navode,  u suprotnosti sa evropskim standadima zaštite slobode izražavanja i infomisanja.

 

- Dodik je jučer na Twitteru napisao da je zatražio od Ministarstva pravde Republike Srpske da izvrši pripremu novog seta zakona u oblasti sprečavanja širenja lažnih vijesti i govora mržnje, kao i uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS kao krivičnog djela - navodi se.   

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje Bosne i Hercegovine dvije decenije unazad, u period kad su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu.  

UO BH novinara ističe da Milorad Dodik nije jedini političar koji zagovara kriminalizaciju klevete i uvrede.

- Posljednjih mjeseci svjedočimo sličnim inicijativama vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno - pravnog sistema i pravosudnih institucija.  

Sama mogućnost da novinar ili novinarka odu u zatvor je zastrašujuća! Iako je kleveta i dalje krivično djelo u nekim evropskim državama, sudovi gotovo nikako ne primjenjuju opciju zatvorske kazne za to djelo. Sa druge strane, primjeri iz Turske, gdje su novinari/ke osuđivani na dugotrajne zatvorske kazne zbog klevete, nisu nimalo ohrabrujući u tom pogledu, a nije teško pretpostaviti da i u BiH ima mnogo onih koji priželjkuju povratak jedne vrste verbalnog delikta i zatvorskih kazni za medijske profesionalce i druge bh. građane koji javno iznose kritičke stavove i propituju postupke ovdašnjih vlasti - navodi se.

BH novinari podsjećaju da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizirala klevetu i bila predvodnik pozitivnih trendova u medijskom zakonodavstvu.

- Vraćanje klevete i uvrede u sferu krivičnih zakona bespotrebno bi nas odvelo deset koraka unazad i poslalo veoma lošu poruku našim evropskim partnerima u vrijeme kad očekujemo kandidatski status za Evropsku uniju.

Podsjećamo da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od osam temeljnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Zato se ne smiju dozvoliti ovakvi pokušaji gušenja slobode medija i pritiska na novinare i medije, posebno one koji kritički izvještavaju o potezima vlasti i otkrivaju korupcijske afere u koje su umiješani bh. političari - saopćio je Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana