Sport     | 01.11.2022. 12:26 |

N/FSBiH proširuje smještajne i infrastrukturne kapacitete Trening centra u Zenici

FENA Vehid Begunić, FOTO FENA

ZENICA, 1. novembra (FENA) - Generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić i pomoćnica gradonačelnika Zenice Amra Mehmedić potpisali su ugovor o nastavku zajedničkog aranžmana na realizaciji druge faze projekta izgradnje Trening centra (TC) NSBiH u Zenici, koji je sagrađen 2013. godine.

U toku druge faze bit će izgrađena nova zgrada, dimenzija 34x16 metara, sa 42 dvokrevetne sobe i svim pratećim sadržajima za odmor i relaksaciju, zatim dva nova nogometna terena sa prirodnom travom, dimenzija 105x68 metara, kao i parking prostor prekriven solarnim pločama.

Potpisu ugovora prisustvovali su i predsjednik NSBiH Vico Zeljković te gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović, koji je trenutno na godišnjem odmoru pa je potpis ugovora prepustio svojoj saradnici Mehmedić.

- Sigurno da je danas jako bitan dan za fudbal, zato što je, evo, nastavak strateškog projekta ovdje u Zenici. Svima je poznato da gore postoji TC NSBiH, a mi smo odlučili da idemo u nastavak tog projekta, jer imamo za to potrebe kako u smještajnom kapacitetu, tako i što se tiče infrastrukture samih terena - kazao je Zeljković.

Objekat koji je u “idejnom rješenju preko 2.000 kvadrata, preko 40-ak soba”, najavljuje Zeljković, obezbjedit će “puni komoditet za A reprezentaciju i stvoriti jedne nove uslove, koje su i u okruženju i koje naši reprezentativci trebaju da imaju”.

Slijedi, dodao je, razrada glavnog projekta, kojim će biti definisani svi važni detalji ovog projekta, za koji će biti kupljeno više od 10.000 kvadratnih metara zemljišta. Zeljković je zahvalio Gradu Zenici i gradonačelniku Kasumoviću, za kojeg je kazao kako je pokazao želju i volju da “Grad Zenica ima ovdje reprezentaciju i da reprezentacija dugoročno igra svoje utakmice”.

Uporedo s eksproprijacijom zemljišta, dodao je, ići će izrada “glavnog projekta”, nakon čega će tačno znati koliko će biti potrebno osigurati novca za njegovu realizaciju.

- Sigurno su to milionska ulaganja. Što se tiče samih ulaganja, mi ćemo u narednom periodu razgovarati s UEFA-om i FIFA-om, da nas podrže za ovaj projekat. Imamo već sada podršku UEFA-e i FIFA-e, što se tiče izgradnje 12 terena s hibridnom travom - napomenuo je Zeljković, koji je istakao kako bez podrške evropske (UEFA) i svjetske (FIFA) organizacije ne bi mogli finansirati ovaj projekat.

Okončanjem projekta smještajni kapaciteti u TC NSBiH u Zenici premašit će 110 kreveta.

- Dolazimo u jedan ozbiljan kapacitet, koji će nam omogućiti otvoriti TC za, možda, neke komercijalne svrhe - onda kada ima za to vremena i kada nije zauzet sa reprezentativnim selekcijama. Tako da će dati jednu potpuno novu dimenziju i potpuno novi izgled TC, a, naravno, omogućit će Gradu Zenici određene nove prihode - istakao je Zeljković.

Nije mogao dati precizan odgovor o izgradnji nacionalnog stadiona, za koji je istakao da postoji i interes drugih bh. gradova, ali je najavio kako će Izvršni odbor NSBiH, koji donosi konačne odluke, sasvim sigurno dati određenu prednost Gradu Zenica.

Kasumović je napomenuo kako je Gradsko vijeće već donijelo odluku o “javnom interesu” da se ide u realizaciju ovog projekta, u kojem će doprinos tog grada biti svi administrativni poslovi oko procesa eksproprijacije zemljišta, od kojeg je dio i u privatnom vlasništvu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pakistanski ambasador razgovarao o privrednoj saradnji s gradonačelnikom Zenice

Kasumović: Biće deblokiran proces formiranja vlasti na svim nivoima

Zeljković: Sa Hadžibegićem imamo najveće šanse da se plasiramo na veliko takmičenje

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi