Sport     | 30.10.2022. 18:52 |

Završeno EP do 23 godine, Džudo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini

FENA Saopćenje, Foto/ Judo savez BiH

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Posljednji dan Evropskog prvenstva u džudu do 23 godine, koje je u petak počelo u Sarajevu, Evropska džudo unija (EJU) iskoristila je kao priliku da Džudo savezu Bosne i Hercegovine uruči priznanje za najboljeg tehničkog organizatora svih evropskih takmičanja u 2022. godini.

Priznanja "Najbolji od najboljih" koje je predsjednik EJU-a Laszlo Toth uručio prvom čovjeku bh. saveza Branislavu Crnogorcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću, samo su potvrda mišljenja brojnih čelnika krovne evropske i svjetske džudo federacije izrečenih nakon završetka ovogodišnjih takmičenja čiji je tehnički organizator bio Džudo savez Bosne i Hercegovine, a koji je bilo ukupno pet u ovoj kalendarskoj godini.

Uz danas okončano EP do 23 godine, Džudo savez BiH je ove godine organizovao dva Europa kupa (senori i juniori), Europa Opena te je bio domaćin Svjetskog prvenstva za kadete, koje je proglašeno kao najbolje ikad organizovano u ovoj uzrasnoj kategoriji.

- Iako se ovo priznanje EJU-a odnosi isključivo na 2022. godinu, s pravom možemo reći da je ono plod našeg rada u posljednjih skoro 20 godina - rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza BiH.

- Prvo evropsko takmičenje organizovali smo davne 2003. godine, a od tada do danas bili smo domaći dva svjetska, sedam evropskih šampionata i 20-ak evropskih kupova u raznim uzrasnim kategorijama - dodao je.

Posljednji takmičarski dan Evropskog džudo prvenstva do 23 obilježili su reprezentativci Turske koji su do zlata stigli pobjedom nad Njemačkom. Upravo su turski džudisti i džudistkinje bili nepremostiva prepreka za nacionalni tim BiH u osmini finala timskog mješovitog takmičenja.

Bronzane medalje u timskom dijelu takmičenja na kontinentalnom šampionatu osvojile su selekcije Mađarske i Gruzije. Mađari su u borbama za treće mjesto porazili Ukrajinu, dok je Gruzija bila bolja od reprezentacije Francuske.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Evropa džudo kup za seniore počeo u Istočnom Sarajevu, učestvuje 297 takmičara iz 25 zemalja

Judo - Larisa Cerić na startu Svjetskog prvenstva u Dohi protiv predstavnice Turske

Ždrale osvojio srebro za BiH, Poljska najuspješniji tim na Evropa judo kupu za juniore

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost