Bosna i Hercegovina     | 24.10.2022. 18:02 |

U Vitezu održan samit mladih o miru i sigurnosti

FENA Saopćenje, Foto/ Omladinski resursni centar Tuzla

VITEZ, 24. listopada (FENA) - Trodnevni samit mladih Y.O.U.N.G. (Youth Organizations, Univerzities, NATO Gathering) o miru i sigurnosti, koji je okupio preko 30 mladih iz Bosne i Hercegovine, završen je 21. listopada u Vitezu, objavili su u ponedjeljak organizatori. 

Samit mladih organizirao je Omladinski resursni centar Tuzla, a sudionici su imali priliku da uče od veleposlanika, ekonomskih stručnjaka, profesora, aktivista, te predstavnika NATO-a.

Prof. dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća BiH poručila je kako je ulaganje mladih u državu Bosnu i Hercegovinu ključno za njezin razvoj i siguran opstanak te da je sigurno, kvalitetno i redovno obrazovanje ključ za svaku kriznu situaciju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžć približio je mladima ekonomske teme, objasnio funkciju ekonomske i fiskalne politike, politiku dohotka, vanjskotrgovinsku politiku, te ekonomiju države, kao i utjecaj inflacije na stanovništvo i državu.

- Nismo u BiH da vam namećemo rješenja. Nismo ovdje da vam kažemo što da radite. Ne dižemo prst da kažemo što učiniti ili ne učiniti - kazao je norveški veleposlanik Olav Reinertsen, ustvrdivši kako BiH vide kao ravnopravnog partnera.

Sudionici samita imali su priliku da steknu nova iskustva i znanja, a pružena im je i mogućnost kreiranja društveno korisnog video zapisa na temu 'Mira i sigurnosti'.

Na samitu su, među ostalim, govorili i brigadna generalka Pamela McGaha, zapovjednica NATO-a u BiH, vojni predstavnik BiH pri NATO-u Edin Fako, te veleposlanik Velike Britanije Neil Kavanagh.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Lasić o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta