Svijet     | 18.10.2022. 10:26 |

Rusija kaznila kompaniju Amazon sa četiri miliona rubalja

FENA Internet

MOSKVA, 18. oktobra (FENA) - Moskovski sud je u utorak kaznio američkog giganta e-trgovine Amazon.com Inc sa ukupno četiri miliona rubalja (65.000 dolara) u dva odvojena slučaja, javio je Interfaks.

Interfaks je saopćio da je sud presudio da Amazon nije izbrisao materijal koji se odnosi na upotrebu droge i "propagandu samoubistva", što je oboje nezakonito po ruskim zakonima.

Iako su tehnološki giganti sa sjedištem u SAD-u izloženi sve većem napadu u Rusiji posljednjih mjeseci, a kompanija Meta je zabranjena kao "ekstremistička" organizacija, dok su Google i Apple također kažnjeni, ovo je prva takva kazna izrečena Amazonu.

Kompanija Amazon je početkom prošle sedmice objavila da zaustavlja isporuku narudžbi kupcima u Rusiji i Bjelorusiji te obustavlja Rusima pristup Prime Videu, postajući time jedna od posljednjih tehnoloških kompanija koja se povukla iz tih zemalja. Osim toga, Amazon u Rusiji više ne prodaje online videoigru New World.

- Za razliku od drugih američkih tehnoloških kompanija, Amazon nema podatkovne centre, infrastrukturu ili urede u Rusiji, a mi imamo dugogodišnju politiku da ne poslujemo s ruskom vladom - poručila je kompanija na blogu koji je prvi put objavljen u prošli petak, a zatim ažuriran u utorak.

Amazonov konkurent Microsoft, obustavio je prodaju u Rusiji početkom mjeseca. 

Ova objava uslijedila je nakon izjave kompanija da Ukrajini pruža pomoć u kibernetičkoj sigurnosti i da je primijetila zlonamjerne državne i nedržavne aktere koji pokušavaju hakirati dobrotvorne organizacije, nevladine organizacije i druge humanitarne organizacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo