Svijet     | 10.10.2022. 14:11 |

Predsjednik UAE šejh Mohammed bin Zayed sutra u posjeti Rusiji

FENA Internet

DUBAI, 10. oktobra (FENA) - Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šejh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, otputovat će u Rusiju u utorak kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom, javila je državna novinska agencija Emirata WAM u ponedjeljak.

Objava je uslijedila manje od sedmice nakon što se grupa proizvođača nafte OPEC+, koja uključuje UAE i Rusiju, usuglasila oko značajnih rezova u proizvodnji, prkoseći američkom pritisku.

Odluka OPEC-a pod saudijskim vodstvom i njegovih saveznika pod ruskim vodstvom, grupacije poznate kao OPEC+, dodatno je zategnula odnose između Washingtona i njegovih tradicionalnih zalivskih saveznica u Rijadu i Abu Dabiju, saopćili su izvori.

Administracija američkopg predsjednika Joe Bidena žestoko insistira na sprečavanju rezova u proizvodnji, u nadi da će usporiti rast cijena benzina uoči srednjoročnih američkih izbora u kojima bi njegova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu nad Kongresom.

Biden je doputovao u Džedu u julu na zalivski samit u pokušaju da ojača veze, ali je otputovao bez sporazuma o većoj proizvodnji nafte, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'