Bosna i Hercegovina

Na izletištu Smetovi u završnoj fazi realizacija projekta dječijeg adrenalinskog parka

Saopćenje, Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Na zeničkom izletištu Smetovi u završnoj je fazi realizacija projekta dječijeg adrenalinskog parka, čiji je nosilac Savez izviđača Grada Zenica.

Koncept parka se zasniva na psiho-fizičkom razvoju djece u direktnom kontaktu s prirodom.

U sklopu parka su postavljeni različiti mostići odnosno prepreke, između drveća prirodno raspoređenog na određenom prostoru ili u šumi.

Visina mostića je od 80 do 120 cm, što omogućava korištenje parka za djecu uzrasta od četiri do 10 godina uz roditeljsku brigu i bez korištenja dodatne opreme.

Također, park obuhvata i mini zip-line kojeg djeca koriste sa ili bez kočnice sa zaustavljanjem na zaustavnoj platformi prilagođenoj njihovom uzrastu. Dužine su 30 metara, sa sajlom 12 mm i iste kvalitete kao za veliki zip-line.

Dužina Adrenalinskog parka je 80 metara, a smješten je u neposrednoj blizini Doma izviđača - Radio amatera i Eko kuće "Smetovi".

Adrenalinski park će nositi naziv “Poletarac”, a zip-line “Pčelica”.

Ceremonija svečanog otvaranja će biti upriličena u narednih desetak dana.

Grad Zenica podržao je realizaciju projekta dječijeg adrenalinskog parka sredstvima u iznosu od 5.000 KM te obezbjeđivanjem zemljišta i potrebnih saglasnosti, saopćeno je iz gradske Pres-službe.

(FENA) H. D.
Vezane vijesti