Regija     | 07.10.2022. 12:58 |

Plenković: Nonsens je tvrdnja da je Vučić odgodio sankcije

FENA Agencije, Foto/ Hina

PRAG, 7. listopada (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak u Pragu kao potpunu besmislicu tvrdnju da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspio odgoditi sankcije protiv Rusije, koje pogađaju i Srbiju.

“Prije svega ova odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve u prosincu kako je i bilo predviđeno od početka. Nije ovdje došao Vučić i izborio se za neku odgodu. To je potpuni nonsens jer se ovdje o tome nije ni odlučivalo. To se radilo u pisanoj proceduri u Bruxellesu na razini Corepera”, izjavio je Plenković, prije početka neformalnog samita EU-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je u četvrtak sudjelovao na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, svoje je obraćanje javnosti sveo isključivo na napade na Hrvatsku u čemu ga su ga zdušno pratili srbijanski mediji. Optužuju Hrvatsku da je ona spriječila izuzeće za Srbiju kako bi i dalje mogla uvoziti naftu preko Hrvatske, iako je ta odluka donesena konsenzusom svih država članica EU-a.

“Stavimo stvari na svoje mjesto. Europska unija je donijela zajedničku odluku, dakle svih 27 članica, ne Hrvatska, o paketu sankcija protiv Rusije”, rekao je Plenković, javlja Hina.

Dodao je da Srbija nije dokazala da ima bilo kakvu energetsku ugrozu, da bi uvoz ruske nafte bio jedina slamka spasa kako bi radila rafinerija u Pančevu te da može kao i svi drugi kupovati naftu od drugih dobavljača.

“Ispada da je Hrvatska nešto sama smislila jer nema što drugo raditi nego napakostiti Srbiji. To su izrazito smiješne, uvredljive i netočne teze. Ako se hoće biti dobar i ako se želi ići u EU onda to podrazumijeva i neke vrijednosti i načela koja se trebaju  prihvatiti”, rekao je Plenković.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Zajedničke ophodnje kineske i srbijanske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Von der Leyen: Europljanima treba objasniti dobrobiti proširenja za EU

Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade