Kultura     | 07.10.2022. 12:51 |

Predstavljena knjiga 'Nastavak životnoga puta', akademika Bože Žepića

FENA Mladenka Krilic, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 7. listopada (FENA) – Na Pravnome fakultetu mostarskoga sveučilišta u petak je predstavljena knjiga "Nastavak životnoga puta", autora prof. dr.Bože Žepića, istaknutog sociologa i znanstvenika, a ujedno je održan i znanstveni skup u povodu 85. godina njegova života. 

 

Akademik Božo Žepić, hrvatski i bosanskohercegovački znanstvenik s područja društvenih znanosti, prava, sociologije i politologije, objavio je 13 knjiga i oko 240 drugih znanstvenih, stručnih i publicističkih radova.

Knjiga "Nastavak životnog puta" prepuna je vrijednih zapisa, sjećanja koja ne samo da će biti važna akademikovoj obitelji, nego ostaju kao trajni zalog budućim generacijama. Ujedno je to i nastavak prethodne biografske knjige "Moj životni put", koja je objavljena 2017. godine.

- Više je razloga bilo za motivaciju uraditi ovu drugu memoarsku knjigu mojih sjećanja koja je u izvjesnom kontinuitetu s prvom, tiskanom 2017. godine naslova 'Moj životni put'. Ta prva knjiga memoara postigla je svrhu. Za nadolazeća vremena ostavio sam iza sebe trag i neke spoznaje o sebi i zavičaju, dragim ljudima, životu i sredinama. (…) Kao što je mislilac rekao: 'Ako imate išta što je vrijedno pozornosti nemojte preskočiti nego zapišite i ostavite mlađima' - rekao je akademik Božo Žepić.

Dalje navodi kao je knjiga namijenjena prvenstveno njegovoj užoj i široj obitelji i potomcima, ali i svim intelektualnim znatiželjnicima jer sadrži puno njegovih misli, narodnih mudrosti, citata iz dugih knjiga…

Po riječima jednog od recenzenta, akademika Zdenka Ostojića, riječ o memoarskom tekstu, sadržajno sličnim uvodnoj knjizi, ali tekstualno potpuno novom, u kojem je autor obradio svoja sjećanja koja nisu bila obrađena u prethodnoj knjizi 'Moj životni put".

- Božo Žepić je naš akademik iz prve postave i ovo je monografska knjiga u kojoj pokazuje svoj život i svoj dio neba, te svoje obitelj i dijelu Hercegovine u kojem živi i uživa - kazao je prof. Ostojić na predstavljanju knjige.

Posebnu pozornost, rekao je akademik Ostojić, autor je posvetio zavičaju, svojoj obitelji obiteljima svoje djece, osobnom domoljublju, sjećanjima na generacije vršnjaka iz osnovne, srednje škole i fakulteta, svojim hobijima, petom životnom razdoblju, te o željnim i nepoželjnim životnim događajima.

- Knjigu završava svojim promišljanjima, dvojbama te traganjem i odgovorima na suptilna pitanja o dvije domovine i njihovom međusobnom odnosu - dodao je Ostojić.

Knjiga je izišla u nakladi Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti BiH i HKD Napredak Živinice.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo