Bosna i Hercegovina

Skupština HNŽ-a: Usvojen zakon kojim će nezaposlene porodilje naknadu dobivati 12 mjeseci (VIDEO)

Tekst: Mladenka Krilic, FOTO FENA /Mario Obrdalj

MOSTAR, 5. listopada (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu je, vjerojatno na zadnjoj sjednici u ovom mandatu, po skraćenom postupku usvojila Zakon o materijalnoj potpori obitelji s djecom i Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Zakon o materijalnoj potpori obitelji s djecom odnosi se na njegovo usklađivanje s federalnim zakonom koji treba stupiti na snagu 8. listopada ove godine, a riječ je o primanjima nezaposlenih porodilja i jednokratne pomoći za opremanje novorođenčadi, dječjeg dodatka i određenih drugih prava, s tim da se sredstva za ostvarivanje prava na dječji dodatak osiguravaju u proračunu Federacije, a sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji u proračunu županija.

- Nezaposlene porodilje koje su dosad imale naknadu od 400 maraka i primale je šest mjeseci, sada će tu naknadu dobivati dvanaest mjeseci. Također, naknada će se isplaćivati po djetetu, tako da postoji i dvostruka naknada ako su primjerice rođene dvojke - objasnio je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović. 

Po podacima iz ranijih godina, oko 1.200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo.

Važna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskog cenzusa koji više neće biti uvjet za ostvarivanje prava, nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je u Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirana kao nezaposlena.

 Po riječima predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage, to je 55 posto od najniže plaće, ali odlukom Vlade će se svake godine, u odnosu na stanje u proračunu, ta primanja mijenjati, odnosno povećavati.

 Status uposlenih porodilja i dalje ostaje isti, tj. primaju naknadu 12 mjeseci s tim da županijski proračun to refundira u iznosu od 40 posto od onoga što im daju poslodavci. 

 - Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji predviđa usklađivanje sa Zakonom o državnoj službi FBiH i Zakonom o organizaciji uprave u HNŽ-u. Navedenim članovima Zakona, koji se ovim izmjenama brišu, propisano je da se županijski inspektori imenuju na četiri godine, što je suprotno odredbama Zakona o državnoj službi i Zakona o organizaciji uprave u HNŽ-a - rekao je Špago.

Govoreći o radu županijske Skupštine u dosadašnjem mandatu, Martinović je kazao kako postoji određeni deficit po usvojenim zakonima, ali da to nije krivnja Skupštine.

- Očekujem da će zastupnici u novom sazivu skupštine zauzeti puno dinamičniji poziciju i uistinu se ponašati kao parlament u svakom smislu te riječi, i kada je u pitanju donošenje zakona, ali i ustavna kontrola izvršne vlasti - rekao je Martinović.

 Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević (SDP BiH), ocjenjujući rad Skupštine u dosadašnjom mandatu, zaključio je kako postoji ogroman prostor za napredak.

- Kad pogledate protekli rad Skupštine i rad Vlade imate praktično samo pet zakona koji su upućeni u skupštinsku proceduru, a koji se najvećim dijelom odnose na izmjene i dopune, te da je Skupština imala ukupno 19 sjednica, onda se vidi da postoji ogroman prostor za napredak – ustvrdio je Žuljević.

Zaključio je kako sadašnja Vlada u proteklih osam godina nije uradila nijednu ozbiljnu reformu, posebno napominjući reforme u zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.
Vezane vijesti