Kultura

OFF program 23. Mediteran Film Festivala

Saopćenje, MFF

MOSTAR, 5. listopada (FENA) - Dokumentarni filmovi 'Pjevaj mi pjesmu', redatelja Mirana Zupaniča, 'Princeza' redatelja Eda Perkinsa i 'Moonage Daydream' redatelja Bretta Morgena bit će prikazani u OFF programu 23. izdanja Mediteran Film Festivala. Uz dokumentarne hitove ovaj program donosi i projekciju igranog filma 'Divljaci' hrvatskog redatelja Daria Lonjaka.

Dokumentarac Mirana Zupaniča priča je o slovenskom kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu, čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja za razliku od danas toliko popularne samopromocije. Film koji prati razvoj njegovog autentičnog umjetničkog pristupam kao i širi kulturni kontekst unutar kojeg Kreslin djeluje već 40 godina, bit će prikazan u srijedu, 12. listopada, u dvorani kina Borak u 20 sati, priopćili su organizatori.

Perkinsova priča o princezi Diani ispričana je ekskluzivno kroz suvremene arhivske snimke stvarajući na taj način hrabru i impresivnu priču o njezinu životu i smrti.

"Okrenuvši kameru na sve nas, dokumentarac također osvjetljava duboki utjecaj koji je princeza imala te kakav je stav javnosti u vezi monarhije bio, a i još uvijek jest, upravo zbog tih događaja'', stoji u najavi.

Ovaj dokumentarac donose nam Oscarom i Emmyjem nagrađeni producenti filmova Čovjek na žici, Potraga za Sugar Manom i LA ’92. te za Oscara nominirani redatelj filmova Crna ovca i Reci mi tko sam, a na festivalskom programu ga gledamo u četvrtak, 13. listopada, u 20 sati.

Igrani film 'Divljaci' Daria Lonjaka donose priču o tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji pljačkaju benzinsku postaju kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp.

U filmu glume Maja Jurić, Branko Janković, Alen Liverić, Dejan Aćimović, Borko Perić a na programu je u petak, 14. listopada, u 20 sati.

Nakon svečane dodjele nagrada najboljim dokumentarcima 23. MFF-a, u subotu, 15. listopada, u 20 sati, posjetitelji festivala imat će priliku uživat u filmskoj odiseji koja istražuje Bowiejevo kreativno, duhovno i glazbeno putovanje.

Film je to koji sadrži zadivljujuće, nikad prije viđene snimke i izvedbe koji obuhvaćaju 54-godišnju karijeru Davida Bowieja. Brett Morgen je napisao, režirao, producirao i montirao Moonage Daydream. Film uključuje 40 ekskluzivno remasteriranih Bowiejevih pjesama i prvi je film ikada koji je službeno autoriziran od strane Bowie's Estatea. Naslov je dobio prema istoimenoj Bowievoj pjesmi iz 1971. godine.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival se održava od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. 

(FENA) I. B.
Vezane vijesti