Svijet     | 04.10.2022. 14:34 |

Novčići iz 7. stoljeća pronađeni sakriveni u zidu u Izraelu

FENA Internet

TEL AVIV, 4. oktobra (FENA) - Arheolozi u Izraelu kažu da su 44 novčića od čistog zlata koji datiraju iz 7. stoljeća pronađena skrivena u zidu u prirodnom rezervatu.

Teška oko 170 grama, ostava pronađena na lokalitetu potoka Hermon (Banias) sakrivena je tokom muslimanskog osvajanja tog područja 635. godine, procjenjuju stručnjaci.

Rekli su da novčići bacaju svjetlo na kraj bizantijske vladavine na tom području, javlja BBC.

Bizantijsko carstvo je bilo istočna polovina Rimskog carstva, koje je opstalo više od 1.000 godina nakon pada antičkog Rima.

- Možemo zamisliti vlasnika kako krije svoje bogatstvo u jeku opasnosti od nastanka rata, nadajući se da će se jednog dana vratiti da uzme svoju imovinu - rekao je Yoav Lerer, direktor za iskopavanje.

- Retrospektivno, znamo da je imao manje sreće - kazao je on.

Osim zlatnih novčića, iskopine - u stambenoj četvrti drevnog grada - takođe su otkrile ostatke zgrada, vodenih kanala i cijevi, bronzane kovanice i još mnogo toga, saopćile su izraelske vlasti.

Gabriela Bijovsky, stručnjakinja za numizmatiku (valute) u Upravi za antikvitete Izraela, rekla je da su neki novčići bili od cara Foke (602-610), ali većina je bila od njegovog nasljednika Iraklija.

Banias ima posebno mjesto u kršćanskoj tradiciji, jer je mjesto gdje je Isus rekao apostolu Petru: "Na ovoj stijeni ću sagraditi svoju crkvu".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Ajatolah Khamenei zahvalio se iranskim oružanim snagama za napada na Izrael

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta