Sport     | 30.09.2022. 16:38 |

Predstavljen Irfan Smajlagić, novi selektor i 'spasilac' reprezentativnog rukometa u BiH (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) – Novi selektor muške seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić predstavljen je danas u Sarajevu.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Kenan Magoda rekao je na konferenciji za medije da je krovna kuća bh. rukometa bila na prekretnici i da se odlučivalo da li će se rukomet u BiH nakon izuzetno teškog niza godina definitivno ugasiti ili će izborom Smajlagića pokušati vratiti rukomet tamo gdje zaslužuje.

- Rukomet je zadnjih pet godina zapušten i zaboravljen. Upravni odbor RS BiH zna s kakvim se problemima suočava. Dotakli smo dno i vjerujemo da je Smajlagić najbolja osoba da nas vrati na pravi kolosijek. Ispred njega je težak zadatak da napravi smjenu generacija, te da postavimo zdrave temelje rukometa u BiH. Za taj posao u regionu i Evropi sigurno nema boljeg čovjeka od Smajlagića. On itekako dobro poznaje situaciju u bh. rukometu i Premijer ligu BiH. Njegov dolazak na kormilo bh. rukometa u ovakvoj situaciji graniči sa čudom  – rekao je Magoda.  

Smajlagić, jedan od najboljih krilnih igrača svih vremena, potpisao je dvogodišnji ugovor s Rukometnim savezom BiH. Već od 13. oktobra očekuju ga kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje BiH nastupa u grupi 7 sa selekcijama Slovenije, Crne Gore i Kosova. Prvi meč BiH će 13. okttbra igrati protiv Slovenije u Mariboru.

- Rukomet u BiH je došao do granice raspadanja, odnosno opstanka. Kada gledamo cijelokupnu situaciju, mislim da je ovo posljednji momenat za stabilizaciju i da se krene raditi u pozitivnom smjeru. Zbog toga moj dolazak nije fokusiran samo na kvalifikacije. One su kocka i ovise o mnogo čemu, ali akcenat našeg rada u narednom periodu je da napravimo dobar posao u mlađim kategorijama, da one budu široka baza iz koje će se seniorska selekcija popunjavati. Bez kontinuiteta nećemo moći uraditi posao – kazao je Smajlagić.

Ističe da kroz selekciju treba stvoriti tim koji će kvalitetom i odnosom prema državnom dresu ostvariti uspjeh, ali da će za taj proces trebati dosta vremena, upornosti i truda, a sigurno i padova.

Na pitanje zašto je prihvatio poziv u reprezentaciju BiH, objasnio je da se radi o ličnom izazovu, ambiciji i želji da s reprezentacijom BiH napravi iskorak, a dijelom i patriotizam jer je rođen u BiH. Kako je kazao, mnogi prijatelji su mu rekli da čini veliku grešku, ali on vjeruje da će vrijeme pokazati da li je njegova odluka bila ispravna ili ne.

Smajlagić je u trenerskoj karijeri vodio mnoge klubove, a između ostalih i sarajevsku Bosnu. Posljednji angažman imao je na klupi Irana. Najveće uspjehe imao je na klupi hrvatske selekcije s kojom je osvajao zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ubjedljiva pobjeda rukometaša Slobode u 1. kolu EHF European kupa

Adnan Bašić novi selektor ženske rukometne reprezentacije BiH

Sutra u Goraždu 25. Međunarodni memorijalni rukometni turnir 'Mirsad Hurić'

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade