Kultura     | 30.09.2022. 13:38 |

Izložbom 'Povelje bosanskih vladara i vlastelina' otvara se manifestacija 'Dani Bosne' u Sloveniji

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Manifestacija "Rođendan Bosne – Dani Bosne" u organizaciji Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) bit će otvorena u subotu, 1. oktobra izložbom "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)" te nastupom u Festivalnoj dvorani Ljubljana mladih glazbenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i studiraju u Sloveniji.

Riječ je o manifestaciji koja se održava u spomen na Povelju Kulina bana, kada se 1189. godine prvi put pismeno spominje Bosna.

Izložba autora Enesa Dedića sastoji se od deset povelja iz vremena Bosanske banovine i kraljevine, obuhvatajući period od skoro tri stoljeća. U sklopu ove izložbe prezentirane su povelje bosanskih banova, kraljeva i najistaknutijih vlastelina, od vremena bana Kulina do posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Povelje koje će biti prezentirane na izložbi su pisane ćiriličnim i latiničnim pismom, na staroslavenskom i latinskom jeziku.

- U tom kontekstu posebno je specifična povelja bana Kulina koja je pisana na oba jezika i pisma. U okviru ove izložbe su prikazane slike originalnih povelja izuzev povelje Kulina bana koja je prikazana u starijem prijepisu. Svaka od povelja obrađena je na način da je prikazana slika, ispis sadržaja povelje i prevod teksta na bosanski jezik. Tekstovi ovih povelja govore o elementima bosanske državnosti, jeziku, pismu, državnom ustrojstvu, teritoriju, granicama, privredi, ekonomiji, trgovini, odnosno o najvažnijim državnim interesima - kazao je autor izložbe Enes Dedić.

Među izloženim poveljama biće, kako je naveo Dedić, i one koje ukazuju na promjene teritorijalnog opsega srednjovjekovne bosanske države. Kroz ovih deset povelja moguće je pratiti osobine bosanske pismenosti i staroslavenskog jezika koji je tadašnjim bosanskim susjedima u 15. stoljeću bio poznat i pod imenom bosanski jezik.

Odabrane povelje prate transformaciju bosanske države iz banovine u kraljevinu i upravo jedna povelja kralja Tvrtka I nudi odgovore na niz pitanja o uzdizanju Bosne u rang kraljevstva.

Transkripcija i prevod povelja omogućavaju svim zainteresiranima da na osnovu pročitanih rečenica bosanskih vladara i vlastelina donesu vlastiti sud oodređenim događajima iz historije bosanskog srednjeg vijeka.

U okviru manifestacije "Dani Bosne/Dnevi Bosne Slovenije" biće upriličen i  razgovor sa bh. piscima Milom Stojićem i Ahmedom Burićem te izvedba monodrame "Majka Nuru počesto ruži" Hasije Borić.

Na programu su između ostalog i projekcije kratkih filmova reditelja bosanskohercegovačkog porijekla: Ismara Mujezinovića, Amira Muratovića, Gorana Vojnovića, Slobodana Maksimovića, Miroslava Mandića.

U okviru manifestacije također će biti otvorena i izložba radova bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika kao što su Mirsad Begić, Petar Beus, Jakov Brdar, Admir Ganić, Amela Hadžimejlić, Narcis Kantardžić, Ismar Mujezinović, i Emira Turnadžić.

Inicijator manifestacije "Rođendan Bosne – Dani Bosne“ je predsjednik Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) Edvin Dervšević.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ljubljana-BADS organizuje pretpraznično druženje i aukciju slika Mujezinovića, Beusa i Kantardžića

Manifestacija 'Dani Bosne ' u Ljubljani ove godine posvećena ženama i nasilju nad ženama

U Sloveniji podijeljene prve diplome dopunske nastave bosanskog jezika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'