Sport     | 28.09.2022. 14:22 |

BK Željezničar i ove sezone nastupa u Regionalnoj bokserskoj ligi

FENA Aida Kovač,

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Bokserski klub (BK) Željezničar iz Sarajeva će i ove sezone nastupiti u Regionalnoj bokserskoj ligi u kojoj se takmiče klubovi s prostora bivše Jugoslavije.

Predsjednik BK Željezničar Enes Peštek je u razgovoru za Fenu kazao da Željezničar, kao jedan od predstavnika iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa Slavijom iz Banja Luke, ulazi u ovo takmičenje.

- Ono što je interesantno za ovu godinu jeste da je ušlo još klubova, tako da se kvota klubova povećala na 12 - naveo je on.  

Napomenuo je da, za razliku od prošle godine, BK Željezničar još nije uspio obezbijediti glavnog sponzora, od čega ovisi kvalitet ekipe i boksera.

- Vjerujemo da ćemo do kraja godine uspjeti to obezbijediti. Moram naglasiti da je BH Pošta bila sponzor za prošlu takmičarsku sezonu, što je dalo efekta i rezultate, da je BK Željezničar prošao eliminacionu fazu takmičenja i ušao u top četiri, Finel four Lige, gdje smo u totalnom skoru zauzeli treće mjesto, izgubivši od Crvene zvezde koja je napravila pojačanje sa sedam ruskih boksera - naveo je Peštek.

Najavio je da će u ovoj sezoni nastupiti najkvalitetniji bokseri iz BiH, te da će ponuditi mlade boksere koji stasavaju ili su stasali svoje uzrasne kategorije - od 18 do 20 godina kao mlađi seniori, kako bi ih uboksavali i pravili jednu kvalitetnu ekipu za budući period.

- Vjerujemo da ćemo naći glavnog sponzora kako bi mogli pružiti rivalitet svim klubovima s prostora bivše Jugoslavije što, s druge strane, daje jednu dimenziju i reflektuje obraz i same države BiH. Ipak je to međunarodna scena i žalosno bi bilo da Željezničar ispadne iz ovog prestižnog takmičenja zbog sponzorskih sredstava, a vjerujemo da naša država to može da osigura na kvalitetan način i sve firme koje jesu nosioci ovakvih i sličnih projekat - kazao je Peštek.         

Što se tiče unutrašnje organizacije BK Željezničar, Peštek kaže da bi predsjednik Organizacionog odbora za Regionalnu ligu Goran Bregović trebao do kraja ovog mjeseca doputovati u Sarajevo, te zajedno s Dinom Mustafićem, Almedinom Fetahovićem i s njim, pokušati organizirati određene sastanke, kako bi u konačnici mogli ući u razgovore i progovore za nastavak takmičenja.

- U ovoj fazi fokus je na našim domaćim bokserima, bez određenih pojačanja, jer nemamo sredstava. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo. Do nas neće biti, mi ćemo kao uprava i kao klub dati sve od sebe - zaključio je Peštek.

Podsjećanja radi, prošle godine su predsjednici bokserskih saveza šest zemalja - Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije potpisali Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu, vođeni željom da doprinesu unapređenju olimpijskog boksa te regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sporta.

Peštek je tada kazao da su ciljevi uspostavljanja Regionalne bokserske lige podizanje kvaliteta olimpijskog boksa na viši nivo, promoviranje domaćih boksera i podizanje kvalitete “kako bi u konačnici imali spremne kvalitetne boksere za osvajanje nekih od svjetskih ili olimpijskih ili evropskih medalja“.  

Također, dodao je da je jedan od ciljeva Regionalne lige i povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su na najbolji način bili nosioci i promotori boksa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bokseri Željezničara u okviru Regionalne lige ovog vikenda u Mariboru

Bokseri Željezničara u okviru Regionalne lige ovog vikenda u Beogradu

Peštek: BK Željezničar u ovoj sezoni Regionalne lige prednost dao mlađim bokserima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'