Bosna i Hercegovina     | 26.09.2022. 10:28 |

Na Cincaru obilježeno 130 godina planinarenja u BiH

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Lončar

LIVNO, 26. rujan (FENA) - Na visoravni Kruzi iznad Livna proteklog vikenda okupilo se 300 planinara iz hrvatskih i bh. planinarskih društava na manifestaciji “Dani Cincara 2022”, koja je održana u organizaciji Planinarskog društva “Cincar” iz Livna i Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Tradicionalna planinarska manifestacija "Dani Cincara" ove godine je održana pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Herceg-Bosne, a ujedno smo manifestaciju iskoristili kako bismo obilježili 130 godina planinarenja u Bosni i Hercegovini - kazao je za Fenu predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne Ante Vukadin.

Livanjski planinari za svoje goste priredili su tri kružne ture, od one najlaganije za početnike pa do 15 kilometara i 7 sati duge ture od središta Livna, preko visoravni Kruzi do planinskog vrha Cincara.

Ovom prilikom planinari su imali prigodu obići i čuvene livanjske divlje konje koji obitavaju na visoravni Kruzi.

Okupilo se zaista puno planinara svih uzrasta, a naši domaćin pobrinuli su se da se svi osjećaju ugodno. Ekipa Planinarskog društva “Cincar” zaista se potrudila kako bi se svi osjećali dobrodošli i da nam ništa ne nedostaje. I uspjeli su u tome – dodao je Vukadin.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Memorijalni uspon na Bjelašnicu, sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Goraždanski planinari krenuli prema Nezuku

Zimska vježba za vodiče stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta