Bosna i Hercegovina     | 24.09.2022. 15:28 |

Mladi zaljubljenici u prirodu obišli vrhove planine Visočice na Via Dinarici

FENA Saopćenje, Foto/ UNDP BiH

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - U okivru projekta BRIDGE - Building Relations for Intercultural Dialogue in Bosnia and Herzegovina/Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja 12 Dana mira, planinarske i biciklističke staze Via Dinarice na planini Visočici danas je obišlo je 100 mladih zaljubljenika u prirodu iz cijele Bosne i Hercegovine. 

U sklopu projekta BRIDGE, uz financijsku podršku Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS), koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i u partnerstvu s Udruženjem Terra Dinarica, Planinarskim društvom Treskavica i Agencijom Green Visions, organizirana je pješačka i biciklistička tura na vrhove planine Visočice – Drstva i Vito, koji se nalaze na bijeloj stazi Via Dinarice, mega planinarskoj i pješačkoj stazi. 

Cilj projekta BRIDGE je poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladim ljudima iz različitih etničkih i vjerskih skupina i geografskih lokacija okupljenih oko prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, koji doprinose premošćivanju društvenih i kulturnih podjela i vraćanju povjerenja među mladima. Stoga, projekt podupire učenje i avanturu mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi zajednički iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje pružaju staze Via Dinarice.

- Geslo Via Dinarice je Povezani prirodom – tako smo danas i mi, planinari i planinarke iz svih krajeva naše zemlje, povezani prekrasnom prirodom Via Dinarice - izjavila je jedna od sudionica planinarske ture, Naida Šahbaz, iz Sarajeva.

Domaćini ovog događaja bili su Udruženje Terra Dinarica, Agencija Green Visions, te Planinarsko društvo Treskavica, koje je sudionike ugostilo u svom planinarskom domu Vrela na Tušilima, gdje su se svi sudionici mogli okrijepiti lokalnom hranom i pićem pripremljenim u domu u kojem je smješten i Via Dinarica centar. Također, u samom centru sudionici su imali priliku saznati sve o sadašnjim i budućim aktivnostima na Via Dinarici i u centru, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Akcija GSS-a - Dramatično spašavanje na planini Visočici

Predstavljen projekat proširenja Zelene staze Via Dinarice

Tri žene prešle gotovo 330 kilometara dugu Bijelu stazu Via Dinarice BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo