Regija     | 24.09.2022. 12:42 |

Hrvatska: Prosvjed mladih liječnika koji traže reformu zdravstvenog sustava

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 24. rujna (FENA) - U pet minuta do podne u subotu je u Zagrebu počeo prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva RH na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sustava, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima. 

 

Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njezin predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i  "robovlasničke ugovore".

"Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika, želimo reformu zdravstvenog sustava, pregovarati o svojim prava, reformu koeficijenata i sustava specijalizacije", poručio je Smilović.

Na prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno" došli su liječnici iz većine županija i zagrebačkih bolnica, kao i predstavnici većine liječničkih udruga, uključujući vodstvo Komore, liječničkog sindikata, udruga bolničkih i obiteljskih liječnika,  kao i udruga za promicanje prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, te Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da liječnici opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti i lošeg upravljanja sustavom, te poručio da dijalog nema alternative.

Sindikat: Apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je da taj skup nije protiv vlade već apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. "To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj", poručila je. 

Hrvatska liječnička komora (HLK) navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovarajuće plaće. Upozoravaju i da 11 posto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

U Ministarstvu zdravstva RH u četvrtak su pozvali Inicijativu mladih liječnika na sastanak 3. listopada.

Ministar Beroš istaknuo je nelogičnost da je prvo najavljen prosvjed, a zatim je Inicijativa tek ovoga tjedna zatražila i razgovore u Ministarstvu o svojim zahtjevima.

Organizaciju prosvjeda u takvim okolnostima pripisao je "ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje".

Ministarstvo: Niz zahtjeva već se rješava 

U Ministarstvu ističu da se niz zahtjeva s prosvjeda već rješava - postavljeni su temelji zdravstvene reforme - prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro kreću u javnu raspravu.

U tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti liječničkog sindikata u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaća, kao i rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima te pitanja vezanih uz plaćanje prekovremenih sati.

Podsjećaju i da je Vlada riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013.  za što je osigurano 758 milijuna kuna, kao i isplatila razlike u plaći uslijed porasta osnovice za šest posto u iznosu od 194 milijuna kuna.

Navode kako se od 2016. kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što su izdvojene tri milijarde kuna. U posljednje četiri godine zaposleno je dodatno 1888 liječnika, među kojima prošle godine njih 344, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo