Bosna i Hercegovina     | 22.09.2022. 20:55 |

Održan prijem povodom Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije

FENA Kanita Aliagić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) – Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osama bin Dakhil Al-Ahmad večeras je u Sarajevu upriličio prijem povodom 92. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije.

Obraćajući se zvanicama, podsjetio je da je 23. septembar 1932. godine najvažniji događaj u povijesti njegove države, te da se taj dan proslavlja kao dan ujedinjenja i formiranja Kraljevine. Ove godine obilježava se pod sloganom „Ona je nama dom“.

Istakao je da je od toga dana, do danas, Kraljevina Saudijska Arabija postigla ogroman napredak u svim oblastima ekonomije, privrede, društva, a posebno je postignut napredak u oblasti tehnologije.

Naglasio je da posljednjih godina Kraljevina Saudijska Arabija piše novu eru napretka, u gotovo svim poljima.

Nemjerljiv doprinos Kraljevina daje i u vanjskoj politici, a posebno je istaknuta humanitarna pomoć koju pruža u čitavom svijetu. Samo je u tu svrhu izdvojeno oko 94 milijardi dolara.

Ambasador Al-Ahmad je također istaknuo je da Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Bosnu i Hercegovinu već 30 godina povezuju prijateljske i bliske veze, te da je Kraljevina bila među prvim državama koje su priznale pravo BiH na nezavisnost, očuvanje teritorijalnog integriteta, stabilnost prilika, uvažavajući njen identitet predstavljen u mirnom suživotu različitih vjera i nacija.

Bilateralni odnosi dviju država se učvršćuju brojnim aktivnostima, sporazumima, saradnjom u oblasti kulture, turizma, obrazovanja.

Uz iskrene čestitke povodom Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je zahvalila Kraljevini Saudijskoj Arabiji na nesebičnoj podršci i pomoći BiH.

Podsjetila na kontinuiranu podršku i pomoć Kraljevine Saudijske Arabije od 1992. godine, te da ta saradnja i podrška do danas ne zaostaje, već se unapređuje, kroz turizam, obrazovanje, ulaganje u privredu.

Posebno je istakla nesebičnu pomoć Kraljevine Saudijske Arabije gradu heroja, Goraždu.

Prijemu su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, predstavnici diplomatskog kora u BiH, vjerskih zajednica, kulture i društvenog života BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Prijem povodom 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine, Češke i Slovačke 

Prijem u Olimpijskom muzeju za čelnike ETTU i goste prvenstva u stonom tenisu

Ministarstvo odbrane BiH svečano obilježilo 8.mart - Međunarodni dan žena

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost