Kultura     | Thu, 22.09.2022. 18:18 |

Dani evropskog naslijeđa: BKC TK organizovao okrugli sto o značaju Hašima Muharemovića

FENA Saopćenje

TUZLA, 22. septembra (FENA) - Okrugli sto povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti sazlije Hašima Muharemovića danas je u Bosanskom centru u Tuzli okupio značajne članove akademske zajednice, historičare, muzikologe i djelatnike u oblasti kulture koji su govorili i liku i djelu umjetnika, muzičara sazlije i pjevača koji je ostavio dubok trag u očuvanju tradicije saza i sevdalinke.

Okrugli sto u organizaciji Bosanskog kulturnog centra TK dio je višednevne manifestacije Dani evropskog naslijeđa koje organizuje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sa osam institucija kulture iz Tuzlanskog kantona.

U uvodnom dijelu programa goste su pozdravili uime domaćina Benjamin Bajrektarević te Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Vladi Tuzlanskog kantona.

Specifičnosti bosanskog saza, te prikaz saza i sevdalinke kroz historiju predstavili su Jasmina Talam sa Muzičke akademija Univerziteta u Sarajevu, Enes Kujundžić i Mirsad Kunić sa Univerziteta u Tuzli.

Kroz svoja lična iskustva o doprinosu Hašima Muharemovića razvoju kulture, umjetnosti i čuvanju tradicije sevdalinke na području Srebrenika, govorili su Edin Mutapčić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Razim Slanjankić iz BZK Preporod Srebrenik, dok je na temu izvorne muzike u sjeveroistočnoj Bosni govorio Rusmir Djedović iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-histiorijskog naslijeđa TK.

Jusuf Brkić, sazlija i učenik Hašima Muharemovića, posebno emotivno je govorio o svom procesu učenja sviranja saza i značaja da se način sviranja koji je naučio trajno sačuva kroz stručne zapise koji bi ostali u naslijeđe novim generacijama sazlija, koje već sada i on obučava kroz svoju školu saza.

Prisutni su od Zanina Berbića, kustosa etnomuzikologa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, mogli i uživo čuti spoj saza i sevdalinke.

Događju su prisustvovali i članovi porodice Hašima Muharemovića.

Dani Evropskog naslijeđa koji se obilježavaju širom Tuzlanskog kantona se nastavljaju radionicama veza i drvorezbarstva od 23. do 25. septembra u prostoru BKC TK, koje realizuje Muzej istočne Bosne.

U okviru Dana evropskog naslijeđa u periodu od 22. septembra do 6. oktobra u sedam gradova/općina Tuzlanskog kantona bit će realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji za cilj imaju promociju bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument, koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju, saopćeno je iz JU BKC TK.

(FENA) H. D.

BKC

Vezane vijesti

Izložba 'Jagode i pepeo - tragovima sjećanja' autorice Gabriele Nikolić u BKC-u

Jedinstven multimedijalni projekat umjetnice Karaman-Pašić 14. decembra u BKC-u

Veliki broj zaljubljenika u film ispred BKC-a kupuje ulaznice za programe SFF-a

Promo