Ekonomija     | 22.09.2022. 16:07 |

EOS Grupa i IFC proširuju saradnju u oblasti nekvalitetnih kredita u istočnoj Evropi

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/EOS

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke i najveća svjetska razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju, i EOS grupa pojačavaju saradnju u oblasti nekvalitetnih kredita (NPL) .

 

Sa Hrvatskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom, fokus je na istočnoevropskim zemljama, koje imaju posebne potrebe za investicijama u skladu sa kriterijumima IFC-a. Saradnja je dio nedavno uspostavljenog instrumenta zajedničkog ulaganja; obim ulaganja EOS-a i IFC-a iznosit će 129 miliona eura za tri godine. EOS i IFC već od 2010. godine sarađuju u kupovini i obradi problematičnih kredita na drugim tržištima.

- Tom saradnjom jačamo naše poslovanje u istočnoj Evropi i intenziviramo naše aktivnosti kao održivi investitor na tržištu problematičnih kredita - naglašava Carsten Tidow, član Upravnog odbora EOS Grupe zadužen za istočnu Evropu.

Od posebnog značaja, kako je dodao, jeste razmatranje ekoloških, društvenih i upravljačkih faktora u odabiru i procesuiranju problematičnih kredita.  Kao član Otto grupe, kako je rekao, dugo vremena su stavili održivu ekonomsku aktivnost u središte njihovog rada.

 - U okviru projekta, ciljevi kao što su sprečavanje ekološke štete u našem radu sa imovinom, osiguranje poštenog i društveno odgovornog tretmana zajmoprimaca i zaštita kulturnih dobara, na primjer, jednako su važni kao i operativni i finansijski ciljevi - naveo je Tidow. 

EOS je aktivan na tržištu problematičnih kredita u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji više od deset godina. Zajedno sa IFC-om, kompanija ulaže, kao dio saradnje, u hipotekarne, nekvalitetne kredite malim i srednjim preduzećima i pojedincima, te preuzima upravljanje imovinom problematičnih kredita i hipoteka.

Banke ili investitori dobijaju likvidnost prodajom problematičnih kredita i nekretnina za finansiranje novih kredita ili projekata. Istovremeno, saradnja između EOS-a i IFC-a olakšava normalizaciju obaveza potrošača koji ne plaćaju obaveze. Stoga, ključni cilj jeste igranje značajne uloge u podršci i promociji privrede u ciljnim zemljama saradnje.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

IFC i Udruženje banaka BiH unapređuju kapacitete u bankarskom sektoru

Premijer UK i ministar Dedović ugostili delegaciju: Intenzivirati saradnju IFC-a i Vlade KS 

IFC i EU zajedno podstiču ekonomsku integraciju na zapadnom Balkanu

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada