Kultura     | 22.09.2022. 09:27 |

Predstavljen žiri 23. Mediteran Film Festivala

FENA Saopćenje, Foto/ MFF

ŠIROKI BRIJEG, 22. rujna (FENA) - Mateja Valentinčić, Yevhen Stepanenko  i Dragan Nikolić članovi su žirija 23. Mediteran Film Festivala u okviru dugometražnog dokumentarnog filma, dok će najbolji kratki film festivala birati žiri u sastavu Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević.

 

 

Mateja Valentinčić, novinarka je i filmska kritičarka iz Slovenije. Posljednjih dvadeset godina radi kao novinarka specijalizirana za film na Televiziji Slovenije te kao filmska kritičarka piše za različite izdavače već deset godina.

Yevhen Stepanenko filmski je i kazališni redatelj iz Ukrajine te je proteklih 20 godina angažiran na projektima u medijskom i u području kreativne industrije. Trenutno je specijalni dopisnik PBC UA i 5. Kanal TV, te televizijski voditelj i voditelj radijskih emisija, priopćili su organizatori. 

Dragan Nikolić je redatelj, scenarist i snimatelj dokumentarnih filmova iz Srbije. Njegovi dokumentarci prikazani su na više 100 međunarodnih festivala, s ukupno 18 osvojenih nagrada. Urednik je filmskog programa Doma omladine Beograda.

Žiri u ovom sastavu, među deset filmova u konkurenciji, bira MFF Grand Prix 23. MFF-a.

Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević su pak članovi žirija koji proglašava najboljim autora iz kategorije kratkometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Best Short'.  

Ivan Živković Žika je redatelj, producent i novinar iz Hrvatske. Njegov prvi dokumentarni film je Ćiro iz 2010., a bavi se legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem u ulozi izbornika BiH. Autor je i niza dokumentarnih te promotivnih filmova.

 Hillel Rate je scenarist i redatelj iz Izraela. Njegov dokumentarni film Svoga oca sin osvojio je posebno priznanje žirija na 20. Mediteran Film Festivalu.

Iva Kraljević je kazališna, filmska i televizijska glumica iz Širokog Brijega. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2019. godine gdje danas radi kao umjetnička asistentica na diplomskom studiju glume.

Organizatori podsjećaju da će se u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecati dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival se održava od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dvadeset dokumentaraca u konkurenciji na 24. Mediteran Film Festivalu

Otvoren natječaj za prijavu filmova na Mediteran Film Festival

"Kako spasiti mrtvog prijatelja" najbolji dokumentarac 23. Mediteran Film Festivala

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada