Regija     | 20.09.2022. 11:13 |

Vlada RH: Nacional zlonamjerno laže da je Plenković zapovjedio izvoz nafte u Mađarsku

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 20. rujna (FENA) - Iz hrvatske Vlade su najoštrije odbacili i zlonamjernim laganjem nazvali pisanje tjednika  "Nacional" da je hrvtaski premijer Andrej Plenković "naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku", ističući da Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela tvrtke.

 

"Najoštrije odbacujemo današnje napise iz tjednika Nacional u kojima se kontinuirano iz broja u broj - koristeći nepouzdane izvore - zlonamjerno laže, ovaj put da je premijer Plenković 'naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku'", poručili su iz u utorak Vlade na upit Hine o pisanju "Nacionala".

O samom Memorandumu o razumijevanju između Ine i Janafa više puta je u javnosti govorio ministar Tomislav Ćorić tijekom svog mandata, dodali su.

Tjednik piše o izdaji strateških energetskih interesa hrvatske države u čijem je središtu izravno Plenković koji je, kako se navodi, osobno početkom kolovoza 2018. na tajnom sastanku u svom kabinetu, zapovjedio tadašnjem ministru energetike Tomislavu Ćoriću da provede u djelo zatvaranje Inine rafinerije nafte u Sisku te da omogući izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku.

"Nacional" dodaje da im je to krajem prošlog tjedna "otkrio izvor koji o tom sastanku ima neposredna saznanja te ih je spreman posvjedočiti na sudu". Također navodi da su na tom tajnom sastanku bili i tadašnji šef Janafa Dragan Kovačević te tadašnja zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić.

"Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela kompanije, a ističemo da se radi o upravljačkom modelu koji je ova Vlada kao drugi najveći dioničar Ine naslijedila i zatekla", poručuju iz Banskih dvora.

Naglašavaju da je hrvatska Vlada "uložila značajne napore kako bi se unaprijedilo i ojačalo rafinerijsko poslovanje Ine, posebice inzistirajući na modernizaciji riječke rafinerije kroz provedbu projekta obrade teških ostataka, čiji ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna".

Početak rada moderniziranog postrojenja očekuje se početkom 2024. i time će Hrvatska u ovom razdoblju energetske krize znatno ojačati svoju poziciju na energetskoj karti Europe, ističu iz hrvatske Vlade.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo