Regija     | 12.09.2022. 12:10 |

Brdo-Brijuni bez deklaracije jer BiH ne prihvaća hrvatski stav?

FENA Agencije, Foto/ Hina

BRDO KOD KRANJA, 12. rujna (FENA) – Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak bi mogla izostati s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”, doznaje se neslužbeno.

 

Na skupu u dvorcu Brdo kod Kranja domaćini su slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a stigli su i predsjednici svih šest zemalja zapadnog Balkana i tri člana Predsjedništva BiH. 

Neslužbeno se doznaje kako će zajednička deklaracija izostati jer BiH u njoj ne želi hrvatski stav o konstitutivnosti naroda u BiH, javlja Hina. 

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u konačnom dokumentu. 

Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi prihvatiti deklaraciju bez nje. 

Ovogodišnji susret Procesa prilika je za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja. 

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata. 

Na skupu sudjeluju i albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Pahoru je ovo posljednji skup ovog formata koji je sam inicirao jer Sloveniju u listopadu čekaju predsjednički izbori. 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana