Svijet     | 09.09.2022. 17:40 |

Erdogan u ovom mjesecu u Washingtonu na sastanku sa Bidenom

FENA Internet, Foto/

ANKARA, 9. septembra (FENA) – Sastanak između američkog predsjednika Joe Bidena i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana u ovom mjesecu predmetom je rasprave, saopćio je visoki turski zvaničnik u petak, dok su tursko-ruski odnosi, američko oružje i sukobi u Ukrajini i Siriji na eventualnom dnevnom redu razgovora dvojice čelnika.

NATO članica Turska nastoji da održi ravnotežu između Moskve i Kijeva, kritikujući r usku invaziju i šaljući oružje Ukrajini, istovremeno se protiveći zapadnim sankcijama i nastavlja trgovinsku i turističku razmjenu i ulaganja s Rusijom.

Očekuje se da Erdogan, koji je u srijedu kritikovao, kako ju je nazvao, “provokativnu” zapadnu energetsku politiku prema Ukrajini, posjeti Washington kasnije u ovom mjesecu, saopćio je zvaničnik.

Biden i Erdogan posljednji put su se sastali krajem juna na marginama samita NATO-a u Madridu, na kome je Turska ukinula svoj veto na pridruženje Finske i Švedske savezu uprkos žestokom protivljenju Rusije njihovom članstvu. Biden je na kraju samita izjavio da Sjedinjene Države podržavaju prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj, i da je uvjeren u kongresno odobrenje potrebno da se prodaja realizira.

Nakon posljednjeg sastanka s Bidnom, američka adninistracija je poduzela korake koje smo zahtijevali u nekim bitnim pitanjima poput prodaje F-16. Mislim da će doći do veoma sličnih dešavanja - izjavio je turski zvaničnik.

Raspoloženje prema Turskoj u američkom Kongresu pogoršalo se zbog turske nabavke sistema protivzračne odbrane S-400 ruske proizvodnje, izazivajući američke sankcije kao i tursko uklanjanje iz američkog programa obuke upravljanja borbenim avionima F-35.

Rasprave dvojice čelnika uključivat će rat u Ukrajini, odnose između Turske i Rusije i situaciju oko sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, saopćio je zvaničnik.

Dvije zemlje u sporenju su oko američke podrške grupi sirijskih Kurda YPG – američkom savezniku u borbi protiv Islamske države na sjeveroistoku Sirije, ali koju Ankara smatra terorističkom grupom.

- Nova stranica može se otvoriti u Siriji sada, i Sjedinjene Države trebaju poduzeti mjere u tom kontekstu. Slično tome, prijetnja YPG treba biti dobro procjenjena – kazao je zvaničnik.

Odnosi između Turske i Grčke koji su hronično zategnuti u istočom Mediteranu, također bi trebali biti temom rasprave, saopćio je zvaničnik, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo