Svijet     | 02.09.2022. 08:58 |

Britanija će uložiti 700 miliona funti u novu nuklearnu elektranu

FENA Internet, Foto/ Twitter

LONDON, 2. septembra (FENA) - Britanija će uložiti 700 miliona funti u novu nuklearnu elektranu Sizewell C, izjavio je premijer Boris Johnson koji iduće sedmice odlazi iz ureda u Downing Streetu.

„Siguran sam da ćemo to riješiti idućih sedmica. Riješit ćemo to jer bi bilo apsolutno ludo kada to ne bismo napravili”, rekao je Johnson, signalizirajući da će London uložiti u projekt francuskog EDF-a.

Ulaganje u nuklearnu energiju vremenski se poklopilo s nastojanjima Velike Britanije da potrebe za energijom u što većoj mjeri podmiruje iz domaće proizvodnje, s obzirom na snažan rast cijena energije, ali i da smanji emisiju štetnih plinova, piše Reuters.

Britanija još mora zainteresovati privatne ulagače za nuklearku Sizewell C. Francuski EDF saopćio je da bi postrojenje moglo koštati 20 posto manje od njegove nuklearke Hinkley Point C, čiji se troškovi trenutno procjenjuju na 25 do 26 milijardi funti.

Veća proizvodnja struje u nuklearkama dugoročno bi smanjila britansku ovisnost o prirodnom plinu koji je činio oko 45 posto ukupne proizvodnje u 2021.

Vlada će novac za Sizewell izdvojiti iz rezerviranih 1,7 milijardi budžetskih funti za pokretanje velikog nuklearnog projekta.

Nuklearka Sizewell C trebala bi početi s radom tek za nekoliko godina. Nuklearna elektrana Hinkley Point C često je probijala rokove, ali i finansijsku konstrukciju, uz dodatne troškove koji su se mjerili u milijardama funti.

Trenutno se očekuje da će Hinkley početi s radom 2027, deset godina kasnije no što je prvotno obećano.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana