Regija     | 01.09.2022. 11:17 |

Split: Podignuta optužnica protiv trojice državljana Republike Srbije zbog ratnog zločina

FENA Agencije, Foto/ Hina

SPLIT, 1. rujna (FENA) - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966., 1964. i 1965.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom se ​56-godišnjaka tereti da je postupio protivno Ženevsk​oj​ konvencij​i​ o postupanju s ratnim zarobljenicima​, Ženevsk​oj​ konvencij​i o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba​, te nekoliko dopunskih protokola, a dopunske su protokole 'zaobišli' i 58- godišnjak, te 57- godišnjak.

​U optužnici se navodi kako je 56-godišnjak od 29. rujna 1991. do 2. studenoga 1991.​ u Kninu, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, ​bio ​raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu​. 

"Kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio ​je ​ratne zarobljenike​, a nakon što su u bolnicu u Knin dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika MUP-a (1969., 1967., 1967. i 1969.), ​56-godišnjak je između ostalog, fizički i psihički zlostavljao prvog ​tako što ga je tukao kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, ​te ​između nogu. Tereti ga se da je fizički zlostavljao i drugog, a trećeg je tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini. Četvrtog pripadnika je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen​", navodi se u optužnici​.

​Uz to, 56-godišnjak se tereti da je dozvoljavao da u sobu, u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici, dolaze druge osobe i zlostavljaju ih, prenosi Hina.

Drugookrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba propustio spriječiti da se ratni zarobljenici muče dok se trećeokrivljenog​ 57-godišnjaka tereti da je ​pak ​kao zatvorski stražar mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH ​58-godišnjak je, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i ​57- godišnjak, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije​ ​nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni. 

​Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama​, a 57-godišnjaka se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika (1969.) nanijevši mu tjelesne ozljede.​ 

U optužnici je predloženo da se, nakon potvrđivanja optužnice, taj postupak spoji s postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona  RH i da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsutnosti, stoji na kraju priopćenja ŽDO Split.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo