Svijet     | 30.08.2022. 08:25 |

U Kini uhapšeno stotine ljudi u rijetkim javnim protestima zbog bankarskog skandala

FENA Internet, Foto/ Twitter

PEKING, 30. augusta (FENA) - Kineska policija uhapsila je više od 200 osoba za koje sumnja da su povezani s jednim od najvećih bankarskih skandala ikada, koji je izazvao rijetke masovne proteste u toj zemlji, prenosi AFP.

Četiri banke u centralnoj kineskoj provinciji Henan obustavile su podizanje gotovine u aprilu ove godine dok su regulatori banaka krenuli s istragom oko lošeg upravljanja, zamrznuvši sredstva stotinama hiljada klijenata i izazvali proteste koji su povremeno završavali nasiljem.

Policija je u ponedjeljak saopćila da je uhapsila 234 osobe u vezi sa skandalom i da je napravljen "značajan napredak" u povratu ukradenih sredstava.

- Kriminalna banda nezakonito je kontrolirala četiri ruralne i gradske banke i osumnjičena je da je počinila niz teških zločina - navodi se u saopćenju policije u gradu Xuchang u ponedeljak.

Kineski ruralni bankarski sektor teško je pogođen naporima Pekinga da obuzda nekretninski balon i rastući dug u finansijskom udaru koji je imao sveobuhvatne efekte na drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Regulatori postepeno nude otplate štedišama od sredine aprila.

Veličina i razmjere prevare nanijeli su neviđeni udarac povjerenju javnosti u kineski finansijski sistem, kažu analitičari, s tim da su umiješane banke navodno radile ilegalno više od jedne decenije.

Masovne demonstracije štediša 10. jula u glavnom gradu provincije Henan, Džengdžou, nasilno su ugušene, a demonstrante je policija natjerala da uđu u autobuse dok su ih tukli, prema izjavama očevidaca datim AFP-u i verificiranim fotografijama na društvenim mrežama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zajedničke ophodnje kineske i srbijanske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Kina pokrenula prvu liniju super brzih vozova u blizini Tajvanskog moreuza

Trilateralni sastanak visokih diplomata iz Kine, Južne Koreje i Japana

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada