Bosna i Hercegovina     | 22.08.2022. 16:17 |

PUFBiH - Inspekcijskim kontrolama otkriveno 55 neprijavljenih radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. augusta (FENA) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) - Kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su u dane 19., 20. i 21. augusta izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

 

Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj Jug, Neuma, Čitluka i Mostara.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, 66 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 14 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, u 72 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 217.650 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.

Porezna uprava FBiH, također, poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.                          

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana