Bosna i Hercegovina     | 11.08.2022. 12:51 |

KUIP ZDK u prvih šest mjeseci izrekla kazni u vrijednosti 1.240.000 KM

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 11. augusta (FENA) - Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine izrekla je ukupno 1.240.000 KM novčanih kazni - potvrdio je u izjavi za Fenu direktor KUIPZDK Besim Spahić.

 

Fokus rada bio je usmjeren na kontrolu Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, otkrivanju i suzbijanju rada “na crno” u svim pojavnim oblicima, kao i kontinuirano vršenje nadzora kontrole fiskalnih računa i uređaja.

-U odnosu na planiranih 5.854 inspekcijska nadzora, KUIPZDK izvršila je ukupno 6.936 nadzora, što je znatno više u odnosu na plan. Za ovaj period izrečeno je ukupno 1.240.000 KM novčanih kazni, u odnosu na prošlu godinu, kada je za cijelu godinu iznos izrečenih kazni bio 1.440.000 KM. Nažalost, što ne bi trebalo biti mjera rada inspekcija, već smo za pola godine u 2022. godini skoro dostigli taj nivo od prošle godine. To znači da se propisi još u potpunosti ne poštuju od privrednih subjekata. Pojačanu kontrolu nastavit ćemo i u narednom periodu, s posebnim akcentom na fiskalizaciju i sve pojavne oblike rada 'na crno' - najavio je Spahić.

U okviru zakonskih okvira, nastojali su da cijene, kako je rekao, drže pod kontrolom.

-Sada, da li smo ili nismo postigli neki efekat, ali svi subjekti koji su zatečeni da su na neki način kršili odluku Vlade FBiH, sankcionisani su - ističe Spahić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Inspektori ZDK izvršili 1.472 nadzora, 29 subjekata kršilo naredbu o cijenama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo